Податкова: експортери зерна і металу найбільше відмивають ПДВ

Понеділок, 9 квітня 2012, 16:24

Податкова міліція Києва запобігла відмиванню 1 млрд гривень ПДВ.

Про це повідомив у ході круглого столу заступник начальника управління податкової міліції Києва Олег Журбас, пише "Дело".

"За минулий рік податковою міліцією Києва виявлено незаконно сформованого податку на додану вартість близько 1 млрд гривень. З цієї суми десь орієнтовно 50% потрапило під кримінальне виробництво", - розповів Журбас.

Податківець перерахував схеми відмивання ПДВ, які найчастіше використовуються у столиці.

Реклама:

Серед них - експорт товарів на ринку зернових і металобрухту, імпорт і скупка товарів і нерухомості всередині однієї фінансово-промислової групи, найбільш поширеною схемою чиновник назвав махінації на ринку зерна та металу.

"Найбільш поширеними (серед шахраїв) Податкова служба бачить ринки зернових і металобрухту. При цьому експортер заявляє на відшкодування ПДВ, а реально на іншому краю ланцюга виробник, селянин. Металобрухт скуповується в пунктах заготівлі у населення. ПДВ до бюджету не надходить", - сказав Журбас.

За його словами, дуже часто великі платники податків переміщують всередині однієї групи санаторії, будинки, формуючи незаконний ПДВ, а з останніх таких випадків - махінації, проведені одним з операторів мобільного зв'язку.

"Одна з компаній, яка працювала на ринку обслуговування обленерго придбала за в десятки завищеною ціною дитячий санаторій на території Херсонської області", - навів приклад Журбас.

"Наступний - це імпорт товарів. Провідні імпортери ввозять товар в Україну. Надалі товар реалізується за готівку, а документально відбувається оформлення товару на адресу підприємств з ознаками фіктивності. Таким чином, імпортери своє негативне значення з ПДВ, яке виникло за рахунок сплати ПДВ митним органам, направляють на адресу тих, кому цей податковий кредит потрібен", - розповів податківець.

Нагадаємо, з усього київського бізнесу тільки 63 підприємства як сумлінні платники податків повертають ПДВ в автоматичному режимі.

За словами голови київської податкової Ірини Носачова, фіскальний орган "не зовсім проявляє ініціативу у відшкодуванні ПДВ", тому що "щоб хтось отримав ПДВ, хтось на іншому кінці повинен його заплатити".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!