У столичній податковій пояснили, чому не відшкодовують компаніям ПДВ

П'ятниця, 6 квітня 2012, 18:41

Київський бізнес не може потрапити до списку підприємств, які отримують автоматичне відшкодування ПДВ, через низькі зарплати і невелику кількість працівників.

Про це заявила голова київської податкової Ірина Носачова під час круглого столу у п’ятницю, пише газета "Дело".

За її словами, багато підприємств не можуть отримати статус сумлінного платника податків через те, що не відповідають всього 1-2 критеріям з 7, прописаних в Податковому кодексі.

Найчастіше це такі параметри, як рівень середньої зарплати не нижче двох мінімальних і кількість працівників не менше 20 людей.

Реклама:

"За січень 2012 171 підприємство хотіли отримати відшкодування ПДВ на суму понад 5 млн гривень. Але потрапили під автоматичне відшкодування лише 18 підприємств. 82 підприємства не відповідали лише двом критеріям", - розповіла Носачова.

При цьому глава податкової вважає, що нова система зручна і ефективна, оскільки в ній відсутній людський фактор: претендентів на автоматичне відшкодування відбирає комп'ютер.

Тим часом, платники податків розповідають, що "ходять в податкову, як на роботу", щоб відстояти свої права.

Найбільший в Україні виробник взуття підприємство "РИФ-1", яке дає роботу 2 тисячам людей, не може отримати автовідшкодування ПДВ через низьку зарплату, розповіла фіндиректор підприємства Нілу Грищенко. За її словами, ПДВ - це велика затратна частина для компанії.

"Ми витримуємо всі критерії, крім одного - заробітна плата. У зв'язку з тим, що у нас є недавно організовані філії, там працює близько 300 осіб. У нас там бувають складності, то люди не вийшли на роботу, то не поставили вчасно матеріалів. Заробітна плата трохи більша за мінімальну. Філії нас відтягують назад", - розповіла Грищенко.

На це керівник київської податкової відповіла, що "автоматичне відшкодування не передбачає ручного втручання", тому розмовляти з податківцями про те, що "хтось не вийшов на роботу" марно.

Експерти радять податковій бути лояльнішою до сумлінних платників.

За словами голови Ради Федерації роботодавців Києва Руслана Демчака, деякі підприємства потребують індивідуального підходу. Наприклад, такі, де працює декілька тисяч осіб.

"Мені здається, що процедуру автоматичного відшкодування ПДВ потрібно розділити на 2 етапи. Перший етап - це внесення в список вручну, а потім автоматичне відшкодування, де не потрібно втручатися. А на першому етапі, мені здається, треба, навпаки, підходити індивідуально", - сказав Демчак.

За підсумками 2011 року тільки 63 підприємства у Києві отримують ПДВ автоматом.

Глава податкової пообіцяла, що в 2012 році половина всіх столичних фірм будуть отримувати відшкодування податку на додану вартість без проблем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!