Євро-2012 може привести Україну до дефолту

Вівторок, 3 квітня 2012, 12:54 -

Проведення Євро-2012 в Україні може привести до серйозних проблем для української економіки.

Таку думку висловив директор аналітичного департаменту інформаційно-аналітичного центру "Trends & Markets" Андрій Шеверьов, йдеться у прес-релізі компанії.

За його словами, незважаючи на деякий позитивний ефект, пов'язаний з розвитком інфраструктури, ряд тривожних тенденцій говорять про те, що Україна повторює долю Греції, у якої проблеми почалися з колосальних збитків після проведення Олімпіади 2004 року.

"Тоді греки, витративши на організацію олімпіади 11 мільярдів євро, повернули лише 2 млрд. Більше половини олімпійських об'єктів з тих пір пустують або використовуються не за призначенням. А понесені збитки поклали початок бюджетним і борговим проблемам країни", - говориться в повідомленні.

Реклама:

"В Україні ситуація не менш тривожна. Основний тягар з реалізації інфраструктурних проектів в рамках підготовки до Євро-2012 ліг на держсектор. Приватні інвестори, переважно, відмовилися вкладати свої кошти в непривабливі з інвестиційної точки зору об'єкти. В результаті 80% витрат профінансувала держава і тільки 20% - приватний бізнес. Це призведе до боргових проблем і додаткового навантаження на бюджет", - пояснюють аналітики.

На їх думку, вражає сума витрат України на проведення чемпіонату - більше 13 мільярдів доларів (105 мільярда гривень) з 2008 по 2012 рік, при тому, що країна проводить його разом з Польщею.

"Для порівняння, футбольний чемпіонат Євро-2008, що пройшов в Австрії та Швейцарії, відвідали близько 1 мільйона футбольних фанатів, а країни отримали близько 500 мільйонів євро, вклавши в його проведення близько 1 мільярда. Португалія, витративши на підготовку чемпіонату майже 5 мільярдів євро, отримала від 1 мільйона уболівальників і туристів "чистими" всього близько 400 мільйонів євро. Однак, Україна - не Швейцарія і не Австрія, і розраховувати на подібний дохід не доводиться", - заявляють у компанії.

Як зазначає Шеверьов, сьогодні намічається ще одна тривожна тенденція - відмова багатьох європейських вболівальників від поїздки в Україну на чемпіонат.

Згідно з офіційними прогнозами, загальне число туристів, які відвідають чемпіонат, становитиме від 600 тис до одного мільйона чоловік.

Однак альтернативні оцінки припускають приїзд всього від 250 до 500 тис гостей. Це зробить неможливим хоча б часткову окупність інфраструктурних проектів та отримання доходів на рівні попередніх чемпіонатів.

Україна, як колись Греція, готуючись до чемпіонату, ризикує потрапити в боргову яму. За час активної підготовки до чемпіонату в 2010-2011 роках, сумарний держборг України виріс на 49% і становив 36% ВВП на кінець 2011 року.

Дефіцит поточного рахунку зріс з 3 млрд доларів у 2010 році до 9,2 млрд - в 2011-му, причому приблизно 1-1,5 млрд доларів з величини цієї зміни доводилося саме на зростання обсягу імпорту у зв'язку з підготовкою до Євро-2012. А 2012-2013 роках держсектору належить виплатити за своїми боргами близько 20 млрд доларів.

"Враховуючи що уряду тільки що довелося відкласти розміщення євробондів, а ситуація на світових кредитних ринках залишається напруженою, боргові проблеми України будуть посилюватися. Це, в свою чергу, істотно ускладнить завдання по виходу з кризи і при певних умовах може призвести до дефолту", - підсумовують аналітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: