США втратять на антикризовій допомозі до 200 мільярдів доларів - експерти

Субота, 28 квітня 2012, 13:18

Програма підтримки американських фінансового та автомобільного секторів, відома всьому світу під абревіатурою TARP, виявиться збитковою.

Про це заявила у своїй доповіді спеціальний інспектор Крісті Ромеро, уповноважена стежити за ходом найбільш грандіозної операції з порятунку американської економіки, повідомляє портал "Дело".

При цьому, за словами Ромеро втрати в 60 млрд доларів обіцяють стати не найстрашнішим наслідком.

Сотні невеликих банків незабаром зіткнуться із зростанням вартості обслуговування власного боргу і, можливо, з банкрутствами.

Реклама:

Підрахунки Ромеро суперечать нещодавнім заявам представників адміністрації президента Барака Обами, які запевняли американців в тому, що програма не тільки окупить себе, але й принесе скарбниці відчутний прибуток.

За даними інспектора, реципієнти програми до цих пір не повернули платникам податків майже 120 млрд доларів, із яких близько 14 млрд доларів уже визнані незворотнім збитком.

Як відзначають в Міністерстві фінансів США, так звана банківська частина TARP вже окупилася - кредитні організації Америки, які отримали від влади 245 млрд доларів, повернули Вашингтону 260 млрд доларів.

Збитковими поки що є інвестиції в компанії AIG, GM і Ally Financial, а також витрати влади на підтримку банкрутуючих домогосподарств. Остання стаття, на думку влади, і не повинна окупитися.

Деякі аналітики оцінюють реальний розмір збитків платників податків по TARP на куди більш високому рівні.

Справа в тому, що в своїх доповідях жодне з американських відомств не дисконтує фінансові потоки від реципієнтів TARP, як це б робив будь-який інвестиційний фонд.

Згідно з підрахунками відомого колумніста Reuters Деніела Індівігліо, чиста приведена вартість програми, яка повинна завершитися приблизно через десять років, буде негативною і може скласти 190-230 млрд доларів.

Особливу увагу у своїй доповіді Ромеро приділяє невеликим банкам, які не в змозі розплатитися із владою.

На сьогодні свою сукупну заборгованість у розмірі 15,7 млрд доларів не погасила 351 організація.

Багато хто з них уже неодноразово прострочив свої виплати, ставка за якими наприкінці 2013 року зросте з 5 до 9%. Це, упевнені експерти, означає нову хвилю банкрутств банків в США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!