Deutsche Bank може провести додаткову емісію на 3 мільярди євро

П'ятниця, 20 квітня 2012, 13:51

Deutsche Bank, найбільший у Європі за активами, може провести додаткову емісію акцій на суму до 3 млрд євро (3,9 млрд доларів), щоб залучити додаткові кошти до капіталу.

Це може статися в найближчі місяці, передають "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

За словами людей, знайомих з ситуацією в банку, питання про додаткову емісію активно обговорюється керівництвом банку, однак остаточне рішення не прийняте і буде залежати від ціни акцій Deutsche Bank та інших факторів.

Деякі топ-менеджери вважають, що банк зможе досягти цілей за капіталом без продажу акцій.

Реклама:

Представник Deutsche Bank спростував інформацію, що банк планує залучити капітал за рахунок випуску акцій.

"Ми не думаємо про збільшення капіталу", - сказав він виданню.

Європейський регулятор, Європейське банківське управління (ЕВА), після проведених в 2011 році стрес-тестів зажадало в грудні від низки банків залучити 115 млрд євро капіталу до середини нинішнього року.

Але європейські банки, на відміну від американських, не хочуть робити це за рахунок випуску акцій, тому що це розмиє частки існуючих акціонерів; в основному, вони залучають кошти шляхом продажу активів.

Після вимоги ЕВА лише п'ять банків провели додаткові емісії на 8,9 млрд євро, причому, основна сума припала на UniCredit (7,5 млрд євро), інші банки залучили менше 1 млрд євро кожен.

Для порівняння: протягом двох місяців після оприлюднення в травні 2009 року результатів першого стрес-тесту, проведеного Федеральною резервною системою США, американські банки розмістили акції на 51,7 млрд доларів.

Європейські банки не хочуть продавати акції ще й тому, що їхні ціни зараз дуже низькі, і, щоб залучити інвесторів, UniCredit, наприклад, розмістив папери з дисконтом в 40% до ринкової вартості.

У того ж Deutsche Bank ринкова капіталізація становить лише 31,3 млрд євро; вчора акції закрилися на позначці 33,7 євро, тоді як рік тому коштували 40 євро.

Між тим, низька ціна акцій пояснюється саме недовірою інвесторів до фінансового стану багатьох банків.

Deutsche Bank в останні роки швидко нарощував активи, тоді як багато банків їх скорочували, і аналітики побоюються, що банк став занадто великий, а капіталу у нього недостатньо.

За даними Bloomberg, його ринкова капіталізація зараз становить 0,59 власного капіталу.

Гендиректор Deutsche Bank Йозеф Акерманн вважає неправильним бажання регуляторів обмежити розміри банків.

Проблема не в цьому, а у взаємозв'язку банків, писав він в Financial Times в 2009 році.

Тому під керівництвом Акерманна з кінця 2009 року Deutsche Bank, за розрахунками Bloomberg, збільшив активи на 44%, тоді як дев'ять інших провідних європейських банків - у середньому на 5%.

У 2011 році його активи виросли на 14% до 2,16 трлн євро, і він обійшов лідера Європи - французький BNP Paribas (1,97 трлн євро).

Але останнім часом, як розповіли виданню знайомі з ситуацією в Deutsche Bank люди, банк агресивно розпродає активи, часто зі збитками, щоб залучити капітал.

Зокрема, банк позбавляється від кредитних ліній, за якими позичальники допустили дефолт, і непрофільних інвестицій, таких як частка у фармацевтичній компанії Actavis Group.

Акерманн допрацьовує в банку останні дні.

У червні його змінять, розділивши пост гендиректора, керівник інвестбанківського бізнесу Deutsche Bank Аншу Джейн і керівник німецького підрозділу Юрген Фітшен, і вони можуть по іншому вирішити питання з капіталом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: