Найбільші банки Європи у 2012 році повернуть ЄЦБ 100 мільярдів євро

Понеділок, 2 квітня 2012, 10:52

Найбільші банки Європи - італійський UniCredit, французькі BNP Paribas і Sociеtе Gеnеrale, як і іспанська La Caixa - планують протягом наступних 12 місяців повернути ЄЦБ 80-100 млрд євро - третина суми, взятої у регулятора під час другого трирічного безлімітного аукціону LTRO (довгострокова операція рефінансування).

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

Решта банків єврозони, включаючи Deutsche Bank і Lloyds, вирішили скористатися повним терміном погашення заборгованості.

"Існує дві причини, чому ми плануємо заплатити раніше. По-перше, я не думаю, що з нашого боку було б розумно повернути всю суму протягом трьох років. А по-друге, нам необхідно більше довгострокове, ніж трирічне, фінансування. Останні місяці ми намагалися збільшити обсяги фінансування незважаючи на те, що за нього нам довелося заплатити набагато більше", - сказав гендиректор одного європейського банку.

Реклама:

У ході минулого в кінці лютого другого трирічного аукціону ЄЦБ банки єврозони залучили на 529,5 млрд євро - більше, ніж на першому аукціоні, де ними було залучено 489,2 млрд.

Програма LTRO - дітище президента ЄЦБ Маріо Драгі, здійснено заради стабілізації фінансових ринків Європи.

У першому трирічному аукціоні брало участь 523 банку.

В цілому за перший (в кінці грудня 2011 року) і другий трирічні аукціони ЄЦБ "влив" в банківську систему єврозони трохи більше 1 трлн євро.

Ставка другого трирічного аукціону дорівнює ставці рефінансування ЄЦБ, у цей час це 1,0% річних.

Термін кредитування - 1092 дня, кошти виділяються 1 березня і підлягають поверненню 26 лютого 2015, кредити можуть бути достроково погашені через рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!