Білорусь може агресивно відповісти на українські заборони

Понеділок, 5 березня 2012, 10:29

3 березня голова Держветслужби Іван Бісюк заявив журналістам, що білоруська сторона визнала законність претензій українського відомства до безпеки молочних продуктів і свинини, вироблених в Білорусії.

Проте влада республіки зажадала негайного зняття заборони, в іншому випадку вони погрожують ініціювати введення заборони на ввезення української олії, солі, кукурудзи, кондитерських виробів і шротів до країн Митного союзу, пише "Коммерсант-Украина".

Перший заступник директора департаменту ветеринарії і продовольства Мінсільгоспу Білорусі Юрій Пивоварчик, який спеціально прибув до Києва для обговорення ситуації, заявив, що жодних погроз його країна не висувала.

Втім, інформацію про можливе ініціювання відповідних заходів на рівні Митного союзу він коментувати не став.

Реклама:

"Подивимося, як далеко зайде України", - зазначив він.

При цьому він в черговий раз підкреслив, що білоруська сторона раніше не отримувала жодних претензій від української влади, тому зажадала надати протоколи випробувань і всю наявну інформацію по кожному випадку виявлення порушень - будь-які дії можуть бути зроблені тільки після вивчення.

Можливі втрати українських компаній в разі введення заборони на ввезення їхньої продукції в країни Митного союзу - набагато більше можливого розміру збитків білоруських постачальників.

За даними Держстату, в 2011 році Україна поставила в Білорусію рослинної олії, солі, кукурудзи та кондитерських виробів на 250-260 млн доларів, у той час як Білорусь молочних продуктів - всього на 19 млн доларів.

Обсяг українських поставок цих продуктів в країни Митного союзу оцінюється 1,3 млрд доларів.

Незважаючи на реакцію білоруської сторони, в Держветслужбі продовжують наполягати на своїх вимогах.

За словами Бісюка, заборона не буде скасована до тих пір, поки Україна не отримає вичерпні документальні докази контролю якості молочної продукції, виробленої в республіці.

Міністр сільського господарства Білорусі Михайло Русий 1 березня говорив, що сподівається на вирішення конфлікту протягом двох днів.

Однак, на думку Бісюка, на збір таких доказів може піти три-чотири тижні.

Експерти не виключають взаємозв'язку між цією ситуацією і забороною Росії ввезення українських сирів.

Раніше Мінськ заявляв, що також розглядає можливість введення заборони на ввезення українських сирів, оскільки в них міститься пальмова олія, про що не повідомляється на упаковці.

"Такі питання, як заборона на ввезення продукції конкретної країни, вирішується на рівні Митного союзу. Швидше за все країни об'єднання намагаються продемонструвати свою політику щодо країни, яка не бажає приєднуватися до нього", - говорить головний спеціаліст Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко.

Нагадаємо, що через заборону на ввезення українських сирів до Росії на початку лютого в Україні стали закривати виробничі потужності і навіть цілі підприємства.

Надлишок сировини призвів до падіння закупівельних цін на молоко і загрожує тваринникам розоренням.

У п'ятницю в Мінагрополітики повідомили, що відомство підписало меморандум з молокопереробними підприємствами, згідно з яким останні зобов'язані закуповувати молоко у виробників за "економічно обґрунтованими цінами".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!