Обсяги валютних депозитів населення продовжують зростати

Середа, 21 березня 2012, 11:29

Починаючи з кінця минулого року, від’ємне сальдо торгівлі банків з населенням готівковою валютою впевнено скорочується.

Так, якщо в листопаді 2011 року сальдо становило 1369,7 млн доларів, то вже в лютому - лише 372 млн доларів, пишуть "Экономические известия".

Одночасно обсяги валютних депозитів населення, незважаючи на зниження темпів, продовжують зростати. Так, якщо в січні депозити збільшилися на 377,1 млн доларів, то вже в лютому - всього на 288,3 млн доларів.

Варто зазначити, що вказана динаміка спостерігається на тлі постійного зростання депозитного портфеля фізосіб у національній валюті.

Реклама:

На думку начальника департаменту казначейства Єврогазбанку Олександра Куцовського, тенденція пов'язана з поступовим скороченням девальваційних очікувань населення.

У Нацбанку падіння обсягів купівлі населенням валюти пояснюють зниженням попиту з боку тіньового сектора економіки, що фінансує сірий імпорт, завдяки введенню ідентифікації продавців і покупців валюти.

При цьому, як зазначає директор департаменту НБУ з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Олександр Дубихвост, зростання валютних банківських депозитів обумовлено відсутністю альтернативних інструментів примноження валютних коштів населення.

У тому числі з цієї ж причини валютні облігації уряду можуть бути цікаві населенню - їх дохідність у низці випадків перевищує дохідність валютних депозитів банків.

Мало того, зазначає представник регулятора, з минулого року банкам з іноземним капіталом, що працюють в Україні, вигідніше фондуватися в Україні, ніж у своїх материнських компаній, що надають фінансові ресурси на ринкових умовах.

"Сьогодні ціна українських річних боргів - 8,5%, індекс депозитних ставок при цьому становить 7,5%. Таким чином, банкам мінімум на 1% вигідніше залучати кошти у населення, ніж на зовнішніх ринках", - констатує Дубихвост.

Саме тому за минулий рік валютні депозити населення збільшилися на 17 млрд гривень в еквіваленті, а банки повернули майже 25 млрд гривень зовнішнього фондування. А з початку поточного року залучили 4,4 млрд валютних депозитів і повернули зовнішнього фондування на 4,6 млрд гривень в еквіваленті.

Разом з тим, нагадують аналітики, збільшення обсягу валютних депозитів населення, на жаль, свідчить про тривалу тенденцію недовіри українців до національної валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!