У січні міжнародні резерви України скоротилися на 1,1% - НБУ

П'ятниця, 5 лютого 2021, 14:41
 

Міжнародні резерви України за підсумками січня становлять 28,8 млрд дол станом на 1 лютого, що на 1,1% менше за показник резервів минулого місяця.

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

У регуляторі зазначають, що зменшення на міжнародних резервів на 1,1% зумовлене погашенням зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави. 

Водночас інтервенції Національного банку на валютному ринку та валютні надходження на користь уряду частково зрівноважили вплив платежів з обслуговування державного боргу на резерви.

Реклама:

Загальний обсяг платежів обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 311,4 млн дол. З них 197 млн дол були спрямовані на обслуговування та погашення держоблігацій, 66,4 млн дол - єврооблігацій. Валютні надходження на користь уряду від розміщення ОВДП становили 48,2 млн дол.

Також, Національний банк проводив інтервенції на міжбанку з продажу (на суму 20 млн дол) та з купівлі (40 млн дол) валюти. "В останні два тижні січня міжбанківський валютний ринок був збалансованим, тому НБУ не виходив з інтервенціями", - додають у регуляторі.

Зокрема, на динаміку міжнародних резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. У минулому місяці їхня вартість зменшилася на 68,7 млн дол.

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,7 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку", - підсумували у НБУ.

Нагадаємо:

Міжнародні резерви України за підсумками 2020 року зросли на 15% та становлять 29,13 мільярда доларів, що є найвищим показником з вересня 2012 року.

У НБУ заявили, що завдяки фінансування від МВФ та інших партнерів Україна зможе підтримувати міжнародні резерви на рівні 30 млрд доларів, попри значні обсяги погашень зовнішнього боргу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: