Через Іран ціни на нафту Brent перевищили 124 долара

П'ятниця, 24 лютого 2012, 11:08

Ціна на нафту сорту Brent перевищила 124 долари в п'ятницю на тлі побоювань про постачання нафти з Ірану і обнадійливої економічної статистики США.

До 5.30 за Києвом нафта Brent подорожчала на 0,45 долара до 124,07 долара за барель проти значення 123,62 долара до закриття торгів в четвер - максимального рівня закриття торгів з другого травня 2011 року, пише Reuters.

Барель нафти WTI зріс у ціні на 0,69 долара до 108,52 долара.

"У цінах на нафту ще може бути надбавка за ризик через Іран", - сказав глава сіднейської дослідницької фірми BarrattBulletin Джонатан Баррат.

Реклама:

Суперечка між Заходом та Іраном навколо атомної програми близькосхідної держави посилилися після того, як місії МАГАТЕ було відмовлено в доступі до іранських ядерних об'єктів.

Європейські та азіатські покупці іранської нафти скорочують імпорт з Ірану на тлі економічних санкцій.

Так Японія, що займає третє місце в світі за обсягом імпорту нафти може знизити поставки з Ірану на 20%.

У той же час конфлікт із Заходом грає на руку Ірану, так як нафтові ціни, що зросли компенсують йому зниження експорту в натуральному вираженні, вважає Баррат.

Побоювання з приводу того, що високі ціни на нафту можуть позначитися на найбільшій економіці світу - США - ослабли після повідомлення в четвер про те, що число звернень за допомогою з безробіття минулого тижня залишилося на мінімальному рівні з початку рецесії в 2007-2009 роках, а ціни на будинки в грудні зросли на 0,7%.

Зокрема, занепокоєння інвесторів про динаміку попиту в США викликали дані управління енергетичної інформації про падіння споживання нафтопродуктів до мінімуму 15 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!