Думка експерта: Росія не має достатньо аргументів для обмеження імпорту української молочної продукції

Вівторок, 24 січня 2012, 18:18

Російська Федерація не має достатньо законних підстав для обмеження імпорту молочної і сирної продукції з України.

Таку думку висловив партнер міжнародної юридичної компанії AstapovLawyers Олег Мальський у коментарі "Економічній правді".

"Аргументами на користь заборони на ввезення можуть стати результати експертизи, які свідчать про невідповідність цих продуктів фітосанітарним нормам. Однак навіть якщо за результатами перевірки якість сирів українського виробництва виявиться нижче, ніж російської продукції, цього буде недостатньо для введення обмежень", - відзначив він.

"Спочатку Росспоживнагляд повинен буде довести, що вживання українських сирів може привести до негативних наслідків для здоров'я громадян. Ці докази також повинні ґрунтуватися на наукових фактах. Якщо ж у ході експертизи з'ясується, що якість російської та української молочної продукції схожа, можна зробити висновок, що захід щодо обмеження імпорту є виключно дискримінаційною", - пояснив він.

Реклама:

Також, відзначив експерт, варто врахувати, що приводом для заяви про можливе обмеження імпорту сирів стала передача функцій із контролю якості молочної продукції в Україну від санітарної служби - ветеринарної.

"Цього аргументу також недостатньо для обмеження ввезення українських сирів. Якщо ветеринарна служба здатна виконувати поставлені перед нею завдання на високому рівні, як називається відомство, яке проводить дане дослідження, не впливає на якість експертизи", - додав він.

Мальський відзначив, що Російська Федерація ще не є повноцінним членом СОТ: нині узгоджені всі аспекти вступу, а для того, щоб стати повноправним учасником цієї організації, Росії необхідно ратифікувати угоду в Парламенті РФ до 15 червня 2012 року.

Угода набуде чинності через 30 днів після оповіщення СОТ про ратифікацію.

До цієї дати спір може бути оскаржений виключно в судовому порядку на території РФ.

"Якщо ж конфлікт буде розвиватися і після вступу Російської Федерації до СОТ, Україна зможе скористатися декількома механізмами захисту. Один з них - угода по санітарних і фітосанітарних заходів СОТ, розроблене з метою забезпечення продовольчої безпеки. В рамках даної угоди країни можуть самостійно в односторонньому порядку встановлювати стандарти якості та безпеки продукції", - сказав Мальський.

Такі стандарти, за його словами, повинні не надавати дискримінаційного тиску, не бути бар'єром до торгівлі і ґрунтуватися на міжнародних параметрах якості продукції і наукових дослідженнях.

"Таким чином, російська сторона повинна буде довести, що встановлені технічні бар'єри на імпорт українських сирів науково обґрунтовані. В іншому випадку, обмеження ввезення молочної продукції можуть бути визнані дискримінаційними і оскаржені в рамках СОТ", - зазначив експерт.

Для цього Україні необхідно буде подати відповідну заявку до органу з вирішення спорів СОТ і почати процес.

Такий процес, за словами Мальського, може тривати близько двох років, а його результатом може стати рішення про заборону для Російської Федерації застосовувати дискримінаційні заходи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!