Азаров не бачить іншого способу отримати дешевий газ, окрім як у консорціумі

П'ятниця, 20 січня 2012, 16:20

Про жодні односторонні поступки України в газовому питанні ітися не може, а єдиним шляхом його розв’язання є створення тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою.

Таку думку висловив прем'єр-міністр Микола Азаров на прес-конференції у п’ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Та пропозиція, яка ще в 2004 році урядом Януковича була розроблена - створення тристороннього газотранспортного консорціуму, який би зняв з країни частину того величезного навантаження із підтримки тієї системи, є єдино можливим. Зараз, нарешті, ми наближаємося до фінішу, до завершального етапу цих переговорів. Мені дуже хотілося б, щоб вони пройшли якомога швидше, бо я знаю реальну ситуацію", - сказав він.

"Так важко ідуть переговори, що ні президент, ні уряд не поступаються національним інтересам. Ні про які поступки односторонні взагалі мови не йде, і тому так важко ідуть переговори", - підкреслив Азаров.

Реклама:

"Ми маємо вкрай невигідні умови контракту. Ми маємо ситуацію, коли навколо нас будуються газопроводи, і не тільки навколо нас, а й через Туреччину йдуть, там, "Набукко" та інші альтернативні нашій системи постачання газу в Європу", - додав прем'єр.

"Без власника газу - Росії, без того, хто буде купувати цей газ (Євросоюзу), ми ніколи не домовимося і не отримаємо довгострокові гарантії для нашої газотранспортної системи. Адже це колосальні для нас витрати - утримувати цю систему, цю махину, яка була побудована в свій час і була призначена для транспортування 150 млрд кубометрів газу. І якщо вона працює зі зниженою потужністю - це вже збитки для країни", - резюмував Азаров.

Як повідомлялося, Україна розраховує на досягнення домовленості про створення тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, Україна не розглядає варіант продажу ГТС Російській Федерації, в тому числі за "білоруським сценарієм".

У рамках переговорів щодо створення тристороннього консорціуму Україна виходить з двох принципів: надання гарантій обсягів транзиту російського газу до Європи і залучення інвестицій від європейських міжнародних фінансових організацій для модернізації української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!