Бельгійці позичили уряду по 520 євро

Вівторок, 6 грудня 2011, 13:58

Громадяни Бельгії підмінили собою інституційних та міжнародних інвесторів і забезпечили уряду щонайменше місяць життя без необхідності рефінансувати борг.

Бельгійці придбали випущені спеціально для роздрібних інвесторів держоблігації на 5,7 млрд євро, пише газета "Ведомости".

Розміщення проходило протягом 10 днів до 2 грудня, і влада розраховувала залучити близько 200 млн євро.

Але, за повідомленням Бельгійського боргового агентства, громадяни надали суму, яка майже в 30 разів перевищує цю оцінку. Фактично, кожен житель країни позичив уряду 520 євро.

Реклама:

Допомога громадян допомогла значно покращити ситуацію на ринку бельгійського держборгу.

Як відомо, 25 листопада прибутковість десятирічних облігацій підскочила до 5,9% після того, як агентство Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг країни з АА+ до АА із негативним прогнозом.

Агентство пояснило своє рішення тим, що країна з квітня 2010 р. не може сформувати постійно діючий уряд, а держборг, який становить 356 млрд євро, приблизно дорівнює 100% ВВП.

Крім того, Бельгія - одна із найбільш відкритих економік єврозони (обсяг експорту дорівнює 80% ВВП), і "будь-яке скорочення зовнішнього попиту може чинити на неї значний негативний вплив", заявили аналітики Standard & Poor's.

На торгах 6 грудня прибутковість десятирічних облігацій становить 4,462%, знизившись на 211 базисних пунктів до закриття п'ятниці.

І сьогодні нарешті король Альберт II затвердив постійний склад уряду, до якого увійшли шість партій.

Прибутковість за запропонованими громадянам облігаціями склала 4%; це вище, ніж пропонують банки за депозитами.

Основним фактором успішного розміщення стала висока норма заощаджень у Бельгії, вважають в борговому агентстві.

Свою роль зіграв і фактор патріотизму, вважають там; за покупку облігацій, крім того, агітував колишній прем'єр-міністр Ів Летерм, який пообіцяв сам придбати їх.

В результаті уряду потрібно буде залучати менше коштів на рефінансування боргу в 2012 році.

Особливо важливо те, що у разі погіршення ситуації на ринках влада зможе почекати кілька місяців, поки вона не нормалізується, відзначає директор казначейства та ринків капіталу Бельгійського боргового агентства Ганна Леклерк.

Здатність Бельгії залучити гроші у своїх громадян повинна переконати і учасників ринку надавати їй кошти за розумними ставками.

"Це показує міжнародним інвесторам, що місцеві заощадження можуть бути реальною альтернативою", - каже економіст ING Bank Петер Ванден Хоут.

За рік Бельгії потрібно рефінансувати близько 80 млрд євро боргу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: