"Біогазові зауваження" для Януковича готувало міністерство Клюєва

Понеділок, 5 грудня 2011, 09:30

Підготовлені Міністерством економічного розвитку і торгівлі зауваження щодо закону "Про внесення змін до статті 17 закону "Про електроенергетику" щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу" лягли в основу мотивації застосування президентського права вето до закону.

Таке підтвердження отримала "Українська енергетика" у відповідь на інформаційний запит.

Зокрема, в президентських зауваженнях знайшли своє відображення три пункти міністерських пропозицій із чотирьох наявних.

Основними проблемами впровадження біогазової енергетики Мінекономрозвитку вважає собівартість виробництва електроенергії з біогазу після закінчення дії "зелених" тарифів, яка буде вища, ніж у традиційної енергетики; запровадження норми стосовно одночасного використання альтернативних джерел енергії та традиційних видів палива при виробництві електроенергії, що може призвести до зловживань; додатковий адміністративний тиск з боку регулятора на суб’єкти господарювання.

Реклама:

Перші два висновки держоргану базувалися на розрахунках і аргументації Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження та Інституту відновлюваної енергетики Національної академії наук – про це ідеться у листі, який Держенергофективності направило в Мінекономрозвитку напередодні ветування президентом Віктором Януковичем закону.

Як повідомлялося, 6 жовтня 2011 року Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до статті 17-1 закону "Про електроенергетику" щодо вдосконалення системи тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу у другому читанні та в цілому.

Ініціаторами законопроекту є заступник голови комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олександр Горошкевич та голова комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики Микола Мартиненко.

1 листопада президент надав відповідні пропозиції до закону, наклавши тим самим на нього вето.

Держенергоефективності вважає недоцільним введення "зеленого" тарифу на електроенергію, вироблену з біогазу, про що нещодавно заявив голова відомства Микола Пашкевич.

Така точка зору викладена також у листі відомства, який було направлено до міністерства, очолюваного Андрієм Клюєвим.

За словами очільника Держенергоефективності, головними перепонами є знайомі нам за міністерськими та президентськими твердженнями висока собівартість виробництва електроенергії з біогазу, відсутність методичного забезпечення контролю за зловживаннями з боку виробників електроенергії із введенням відповідної норми, а також збільшення площ, зайнятих енергетичними культурами.

Водночас, у продемонстрованих Пашкевичем матеріалах дослідження Інституту відновлюваної енергетики НАНУ, на розрахунки якого посилається відомство у своїй аргументації, ідеться про біомасу, а слово "біогаз" не згадується.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!