Взаємодія України з Митним союзом буде прагматичною - Грищенко

Четвер, 29 грудня 2011, 10:18

Модель взаємодії України з Митним союзом у форматі "3 +1", в першу чергу, повинна базуватися на основі принципів прагматизму і взаємовигідної співпраці.

Про це заявив Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ми говоримо про економіку, то, переконаний, завжди можна знайти таку компромісну формулу, яка б задовольняла і тих в МС, хто виступає з позицій захисту внутрішнього ринку, і наших експортерів, які бажають на цьому ринку працювати", - сказав міністр.

Він зазначив, що українська продукція затребувана в Росії, Казахстані та Білорусі.

Реклама:

"Якщо не політизувати питання, то і карамель, і верстати, і труби, і інші товари і далі будуть знаходити попит в країнах Митного союзу, приносячи користь, а не шкоду їх народним господарствам. Головне - утримуватися від спокуси використовувати, часто собі на шкоду , тарифні і нетарифні обмеження на імпорт для спроб вплинути на геополітичний вибір сусіда ", - підкреслив Грищенко.

Відповідаючи на питання з приводу закликів брати участь в Євразійському союзі, глава українського МЗС сказав: "Стратегічний курс розвитку країни та її зовнішньої політики, заснований на широкому громадському консенсусі, визначений, і все, що суперечить йому, не може розглядатися всерйоз".

Разом з тим, міністр відзначив, що на частку країн-членів МС, які планують створювати Євразійський союз, припадає приблизно такий же обсяг української торгівлі, як і на частку всіх 27 країн-членів ЄС.

"Тому ми шукаємо, і будемо продовжувати шукати прийнятну формулу взаємодії з цим об'єднанням заради відстоювання інтересів українських експортерів", - підсумував Грищенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: