У Януковича кажуть, що "гнучка" гривня - небезпечна

Середа, 28 грудня 2011, 18:21

Перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова вважає, що Україна сьогодні не готова до посилення гнучкості обмінного курсу.

Про це вона сказала на зустрічі з журналістами, відповідаючи на питання, чи не страждає конкурентоспроможність Україні від утримування курсу гривні, повідомляє "Реальна економіка".

"Питання обмінного курсу непросте. Потрібен гнучкий обмінний курс? Дуже гнучкий обмінний курс? Відповідь буде "так". Нічого нового в цій відповіді немає", - сказала Акімова.

За її словами, посиленням гнучкості обмінного курсу Національний банк займається вже кілька років.

Реклама:

"І кроки щодо посилення гнучкості обмінного курсу Нацбанком були зроблені. Питання: чи потрібно зараз ці кроки активно продовжувати? Враховуючи фінансову нестабільність, і проблему обслуговування державного боргу. Відповідь на це питання куди складніше", - зазначила Акімова.

Перший заступник глави АП вважає, що посилення гнучкості курсу неможливе на тлі явних ризиків у банківському секторі, пов'язаних із наявністю великого обсягу валютних кредитів.

"Такі кроки треба робити в більш спокійний час. Коли ситуація у світі, на фінансових ринках, на ринках боргових зобов'язань більш напружена, то тоді тема різкого збільшення гнучкості обмінного курсу не найкраща", - підкреслила вона.

"Будучи явним прихильником гнучкого курсу, я зараз підтримую обережну позицію Національного банку. Чому? Зараз ставлення до обмінного курсу повинне бути дуже акуратним, оскільки будь-які сильні коливання в умовах нестабільності можуть провокувати посилення девальваційних очікувань. Відповідно, населення побіжить купувати валюту і забирати банківські вклади. Ми це вже проходили в 2008 році", - зазначила Акімова.

На її думку, зараз не варто здійснювати девальвацію для посилення експортерів.

"Будь-який рух, будь-яка зміна рейтингу починає впливати на фінансові ринки і нам у цій ситуації займатися активною девальвацією для того, щоб поліпшити становище експортерів і торговий баланс, було б небезпечно. Адже банківський сектор як і раніше залишається дуже вразливим", - додала Акімова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!