"Газпром" побудує Південний потік і з українською ГТС

Середа, 28 грудня 2011, 13:11

Проект будiвництва газопроводу з Росiї до Європи "Пiвденний потiк" буде реалiзовано незалежно вiд результату переговорiв з Україною щодо спiльного володiння або управлiння її газотранспортною системою.

Про це заявив голова "Газпром експорту", заступник голови правлiння "Газпрому" Олександр Медведєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"ЄС потребує додаткового iмпорту 250 млрд кубометрів газу. Якщо навiть буде побудовано "Пiвнiчний потiк" i "Пiвденний потiк", Nabucco та СПГ (i здiйснюватиметься постачання скрапленого природного газу), все одно близько 15-20 млрд кубометрiв газу додаткових постачань не вистачатиме", - сказав вiн.

Як відомо, Туреччина відіграє вирішальну роль у реалізації проекту будівництва газопроводу "Південний потік" через Чорне море до Європи в обхід України.

Реклама:

Туреччина офіційно дозволила будівництво газопроводу "Південний потік".

"Я хочу подякувати Туреччині за рішення видати остаточний дозвіл на будівництво в особливій економічній зоні Туреччини газопроводу" Південний потік ", - прокоментував цю подію Володимир Путін.

Нагадаємо, голова "Газпрому" Олексiй Мiллер два днi тому заявив, що реалiзацiя проекту "Пiвденний потiк" залежить вiд переговорiв з Україною.

Коментуючи перспективи проекту "Пiвденний потiк" у контекстi переговорiв щодо спiвпрацi в газовiй сферi з Україною, Мiллер сказав: "Пiвденний потiк завжди був прив'язаний до України".

Джерело, близьке до "Газпрому" заявляло, що у разі  успіху українсько-російських газових переговорів для "Південного потоку" можливі три варіанти: менша потужність, перенесення терміну будівництва або взагалі скасування проекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!