Розрахунки з Росією за газ в рублях дозволять зекономити золотовалютні резерви – Арбузов

Неділя, 25 грудня 2011, 11:01

Голова НБУ Сергій Арбузов бачить економічну привабливість переходу в розрахунку з Росією на рублі, адже це дозволить зекономити золотовалютні резерви країни.

Про це він заявив в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це питання заполітизоване, хоча я бачу економічну привабливість для країни в тому, що ми маємо з Росією товарообіг десь близько 50 млрд доларів, і розраховуємося не національною валютою, а валютою третьої країни. Тому, якщо ми перейдемо на розрахунок, хоча б на 10% (російськими рублями) - це не додасть ніяких ризиків, а для наших товаровиробників дасть можливість обирати, якою валютою платити", - сказав він.

"Ми ж не говоримо, що ми відмовляємося від оплати в доларах, ми даємо можливість. Сьогодні країна має запас, потенціал утримання рублів Росії, десь на 4-5 млрд доларів. Але тому, що немає попиту, рубль не є привабливою валютою для нашого ринку. Коли ми перейшли на оплату на рубль, ми створили попит. Я думаю, зараз підуть пропозиції, і ми купуватимемо за гривню ці рублі, щоб платити за енергоносії, за імпорт, будемо платити в рублях і золотовалютні резерви не будуть зменшуватися", - заявив Арбузов.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!