Україна до 2014 року розпродасть держмайна на 70 мільярдів

Вівторок, 20 грудня 2011, 18:31

Обсяг надходжень до державного бюджету України від приватизації та управління державним майном в 2011-2014 роках становитиме 50-70 млрд гривень.

Таких результатів очікує уряд від реалізації Програми приватизації на 2011-2014 роки, проект якої ухвалила Верховна рада, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, за підсумками реалізації програми передбачається зменшити частку державного сектора в економіці до 25-30% валового внутрішнього продукту (в 2010 році ФДМ оцінював її в 37%).

Програма націлена в цілому завершити процес приватизації, що триває в країні 20 років, сказав, представляючи документ, глава Фонду держмайна Олександр Рябченко.

Реклама:

При цьому продаж всіх малих і середніх об'єктів запланований на 2012 рік.

Забезпечити прискорення приватизації пропонується за рахунок спрощення процедур підготовки та способів продажу.

Зокрема, для реалізації малопривабливих пакетів акцій планується зняти обмеження за ціною знизу, дробити їх, продавати на біржі і пропонувати до реалізації без оголошення ціни.

У той же час при приватизації понад 50% акцій стратегічних підприємств (група Г) планується встановлювати вимоги до покупців і умови післяприватизаційного використання таких об'єктів.

Допускається також збереження за державою контрольного пакета акцій підприємств груп Г з продажем решти акцій невеликими пакетами на фондових біржах.

"В 2013-2014 роки передбачається завершення приватизації як широкомасштабного соціально-економічного проекту, підготовка пропозицій про внесення змін до законодавства в частині визначення функцій органів управління для забезпечення переходу від процесу приватизації до продажу державних об'єктів як функції з управління об'єктами державної власності", - говориться в документі.

Проект програми передбачає, що для управління корпоративними правами, що залишаться у власності держави будуть виділятися кошти на участь у вторинних емісіях акцій та запобігання банкрутству.

У той же час глава підкомітету з питань приватизації державного та комунального майна ВР Олександр Бондар висловив думку, що в ході підготовки проекту програми до другого читання треба змінити роки її дії на 2012-2015, тому що 2011 рік вже завершується.

Згідно з даними ФДМ, в січні-жовтні 2011 року відомство виставило на продаж на конкурсах 40 об'єктів, уклавши за їх підсумками сім договорів купівлі-продажу на 10,59 млрд гривень (у тому числі 92,79% акцій "Укртелеком" на 10,575 млрд гривень).

На біржові продажі виносилися 90 пакетів акцій, з яких продано 14 на 8,27 млн ​​гривень.

Загалом від приватизації за 10 місяців 2011 року до держбюджету надійшло 11,01 млрд гривень, або більше 110% річного плану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!