Економічним шахрайством в основному займається менеджмент

Вівторок, 13 грудня 2011, 09:39

Частка українських компаній, що зіткнулися з випадками економічних злочинів, за два останні роки скоротилася з 45% до 36%/

До такого висновку прийшла аудиторська компанія Pricewaterhouse Coopers (PwC), опитавши 4 тис респондентів в 78 країнах, у тому числі 84 компанії в Україні, пише видання "Комерсант Україна".

Згідно з результатами дослідження, керівники українських компаній, що заявили про проблеми з економічною злочинністю, найчастіше мали справу з незаконним привласненням активів (73%).

Ця проблема є актуальною і для інших країн - 72%.

Реклама:

Економічні злочини іншого роду в Україні здійснюються також часто: 60% українського бізнесу стикається з хабарництвом (у середньому у світі лише 24%).

В Україні також частіше зізнаються в маніпуляціях з фінансовою звітністю (30% і 24% випадків відповідно) та недобросовісній конкуренції (23% і 7%).

Однак поки місцевий бізнес рідше стикається з кіберзлочинами - 17% (у світі 23%). "

"Важливо, що два роки тому з кіберзлочинами стикалися лише 3% українських респондентів", - заявив керуючий партнер PwC Борис Краснянський.

Реальна ситуація може виявитися ще гіршою, ніж в звіті, оскільки державні компанії не визнають факти шахрайства.

Аудитори виявили ще одну особливість місцевого бізнесу – 40% частка шахрайств, скоєних вищим керівництвом, на фоні загальносвітових 18%.

Молодший кадровий склад здійснив лише 20% правопорушень (у світі 39%).

Наймасштабніші злочини скоїли співробітники у віці понад 50 років, хоча типовий портрет шахрая все ж молодше. Це чоловік від 31 до 50 років з вищою освітою, що працює на своїй посаді від трьох до п'яти років.

Примітно, що в компаніях "не вжили жодних заходів проти порушників в 20% випадків" (у світі - 4%).

За словами партнера юридичної фірми Astapov Lawyers Тетяни Кузьменко, високий відсоток злочинців, які уникають покарання, можна пояснити тим, що власники компаній вважають за краще закривати очі на помірні порушення менеджменту.

Відрізняються від світових та методи боротьби з економічними злочинами.

Факти шахрайства у нас найчастіше виявляють за допомогою корпоративної служби безпеки (17%), тоді як у світі вони виявляють лише 6% порушень.

Найактивніше застосовуються також "неофіційні внутрішні джерела", що дозволяють виявити 17% злочинів (11%).

В інших країнах вони частіше виявляються при плановому внутрішньому аудиті (14%, в Україні - 3%) і моніторингу підозрілих операцій (18%, 10%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!