Тейшейра: ЄС не буде давати гроші на те, що не відповідає стандартам

Субота, 10 грудня 2011, 10:20

Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра констатує, що якщо ситуація в Україні не зміниться, Угоду про асоціацію не буде підписано, ратифіковано та імплементовано.

 Як повідомляє Портал проєвропейського громадянського суспільства України "Європейський простір", про це Тейшейра сказав 7 грудня у Києві, напередодні саміту Україна-ЄС, під час зустрічі з представниками окремих асоціацій випускників закордонних освітніх програм в представництві ЄС в Україні.

Посилання на відповідний матеріал міститься на сторінці Facebook представництва ЄС в Україні, зазначає УНІАН.

Зокрема, стосовно питання переговорів щодо Угоди про асоціацію, посол ЄС підкреслив, що на сьогодні єдиним питанням, що заважає завершити ці переговори, є "перспектива членства України в ЄС". Він нагадав, що 5 років тому, коли переговори розпочиналися, цього питання не було на порядку денному.

Реклама:

Парадоксальним, на думку дипломата, є також те, що президент Віктор Янукович в рамках своєї виборчої кампанії переконував, що "він є європрагматиком та не проситиме того, що ЄС наразі дати не може, а натомість побудує Європу в Україні". На сьогодні, як зауважив посол ЄС, цього не спостерігається.

Тому ключ до завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію - "в руках Януковича".

Разом з тим, навіть якщо переговори буде завершено, а ситуація в Україні не зміниться, "Угоду не буде підписано, ратифіковано та імплементовано", - йдеться у повідомленні.

Посол також наголосив, що впродовж багатьох років Європейський Союз надає багатомільйонну фінансову підтримку Україні для впровадження реформ в тій чи іншій сфері.

Фінансова допомога Україні є такою ж, яку отримують країни, що вже є кандидатами на членство в ЄС. Разом з тим, результати програм та проектів ЄС в Україні не завжди були очікуваними, оскільки заходи української влади, зокрема щодо впровадження законодавства, не реалізовувалися.

Водночас Європейський Союз, як відзначив дипломат, "не буде витрачати кошти своїх платників податків на те, що не відповідає європейським стандартам".

Окрім того, за його словами, події останніх років продемонстрували, що Україна "ще навіть не розпочала процес впровадження механізму стримувань і противаг в системі розподілу влади". Також не відповідають демократичним принципам і політичні справи Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, "що є вершиною айсбергу".

Ключовою проблемою України, на думку посла ЄС, є те, що після 20 років незалежності вона все ще не досягнула того рівня демократії, який є у країн-членів Європейського Союзу, а також у тих країн, що проходять процес приєднання до нього.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!