Зиму переживуть лише 20% озимини - Гідрометцентр

Середа, 9 листопада 2011, 13:43

Зиму зможуть пережити лише 20% посівів озимих зернових культур.

Такий прогноз висловила начальник департаменту аграрної метеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, повідомляє портал "Дело".

"За оперативними даними Гідрометцентру, близько 20% посівних площ озимих культур в нормальному стані, добре розвинених і готових зимувати, тоді як зазвичай на цю дату в середньому має бути 60-70%", - сказала вона.

Адаменко зазначила, що тривала посуха, яка почалася в середині літа, змінилася різко холодною погодою, що не дало можливості рослинам достатньо розвинутися для успішної зимівлі.

Реклама:

Нині в Україні встановлюється зимовий температурний режим, і тепла, яке могло б виправити ситуацію із розвитком озимих, не очікується.

"Навіть у Криму існує дефіцит тепла ... і 50% посівів не дадуть сходів через брак тепла", - додала Адаменко.

За її словами, трохи краще склалася ситуація в західних областях країни, які перебувають під впливом європейських синоптичних процесів.

Однак навіть у Хмельницькій, Рівненській і Тернопільській областях, де озимі, як правило, нормально входили в процес зимівлі, "посіви нерівномірні і знаходяться в різних фазах", додала експерт.

Адаменко підкреслила, що найбільший ризик вимерзання існує саме на початку зими, коли рослини ще слабкі і недостатньо розвинені.

"Ми можемо бути впевнені, що 20% нормально розвинених озимих культур перезимують, виживання інших буде залежати від погодних умов, а достовірного прогнозу на зиму немає", - підсумувала вона.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що стан озимих посівів в країні є критичним. Найгірша ситуація - в Дніпропетровській і Херсонській областях.

Присяжнюк повідомив, що нині іде підготовка додаткової засипки насіння зернових для можливого пересіву площ озимих навесні під ярові культури.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!