S&P знизило рейтинг Бельгії

Субота, 26 листопада 2011, 11:47

Міжнародне рейтингове агентство Standard and Poor's (S&P) знизило на один щабель суверенний довгостроковий кредитний рейтинг Бельгії з АА + - до рівня АА, прогноз "негативний".

Про це йдеться в повідомленні агентства передає Finance з посиланням на РБК.

При цьому агентство підтвердило короткостроковий рейтинг країни на рівні A-1 +.

Аналітики Standard and Poor's відзначають, що основною причиною зниження рейтингу стали побоювання, що наслідки боргової кризи в Європі поширяться і на бельгійську державу.

Реклама:

"Ми вважаємо, що здатність уряду Бельгії запобігти зростанню державного боргу, який вже досяг надзвичайно високих розмірів, буде обмежена скороченням або закриттям ризикованих ринкових позицій приватного сектора як всередині самої Бельгії, так і у ключових торговельних партнерів цієї країни", - йдеться в повідомленні агентства.

Агентство також вказало на брак фінансових і структурних реформ в країні.

Відзначимо, напередодні король Бельгії Альберт II відхилив прохання про відставку лідера правлячої коаліції Еліо ді Рупо, який очолює Валлонську соціалістичну партію, з метою покласти кінець політичній кризі в країні.

Король закликав всі шість бельгійських партій відкинути розбіжності і завершити формування коаліції. Після парламентських виборів, що пройшли 13 червня 2010 р., партії досі не можуть остаточно домовитися про формування уряду.

Заковика в додаткових заходах скорочення держвидатків щодо яких більшість і франкофони так і не змогли домовитися.

Перші прояви кризи в Бельгії були пов'язані з банком Dexia, який оголосив, що може збанкрутувати через високі вкладення в держборг Греції. У результаті урядам Бельгії і Франції довелося надати банку держгарантії фінансування.

Уряд Бельгії викупив банківський бізнес бельгійської частини групи Dexia за 4 млрд євро. Свого часу рада директорів франко-бельгійської Dexia схвалила план урядів Бельгії, Франції і Люксембурга з надання допомоги цій компанії.

Нагадаємо, що раніше зростання державного боргу створило вкрай серйозні проблеми для цілої низки країн Європейського союзу, у тому числі - для Греції, Португалії, Ірландії, Іспанії та Італії. У низці країн воно привело до відставок урядів, а Афіни і Лісабон були змушені звернутися до Міжнародного валютного фонду та інших країн єврозони за фінансовою допомогою.

Відзначимо, вчора міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило суверенний кредитний рейтинг Угорщини на один щабель - до рівня Ва1 з рівня Ваа3. Прогноз щодо рейтингу - "негативний".

Подібні рейтингові дії аналітики Moody's пояснили низкою чинників. У першу чергу, це зростання невизначеності з питань досягнення цілей фінансової політики в середньостроковій перспективі, а також врегулювання боргових зобов'язань.

Виходячи з цих причин, експерти агентства ставлять під сумнів можливість уряду в короткостроковій перспективі добитися зростання економіки.

рім того, відзначається збільшення сприйнятливості до негативних наслідків через великий борговий тягар і залежність від зовнішніх інвесторів в період підвищеної волатильності зовнішніх ринків.

23 листопада рейтингове агентство Fitch Ratings знизило суверенний рейтинг Португалії з BBB-до BB +, встановивши "негативний" прогноз щодо рейтингу. На початку жовтня агентство Fitch Ratings заявляло про можливе зниження рейтингу Португалії.

У заяві агентства тоді підкреслювалося, що експерти будуть робити висновки за результатами виконання урядом країни програми виходу з кризи, запропонованої Європейським Союзом та Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Основними елементами цієї програми є проведення приватизації, реформування банківської системи, а також переоцінка економічного зростання в середньостроковій перспективі.

Рейтингове агентство Moody's знизило суверенний рейтинг Португалії до "сміттєвої" категорії ще в липні 2011 р., тоді як третій найбільший гравець рейтингового сектора - S&P - підтвердив інвестиційний статус португальського рейтингу минулого місяця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: