Металурги працюють на межі рентабельності?

Вівторок, 15 листопада 2011, 09:29

У світі триває зниження попиту і цін на метал, яке почалося  у вересні.

За цей період експортні ціни на українську металопродукцію вже впали на 2-15%, опустившись нижче собівартості її виробництва на деяких метпідприємствах, про це пише "Комерсант-Україна".

"Вартість квадратної заготовки знизилася на 15%, до 580 доларів за тонну (FOB Чорне море), арматури - на 12%, до 640 доларів за тонну, - відзначає аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка .- Ціни на гарячекатаний лист впали на 7%, до 690 доларів за тонну, а сляби подешевшали на 2%, до 605 доларів за тонну ".

При цьому поріг рентабельності виробництва сляба для неінтегрованих меткомбінатів становить близько 640 доларів за тонну, говорить директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк.

Реклама:

На світовому ринку металу існує перевиробництво - пропозиція перевищує попит, що, відповідно, грає на пониження цін, пояснює директор із зовнішньоекономічної діяльності та збуту "Донецьксталі" Олександр Селіверстов.

У зв'язку з цим багато гравців ринку пішли на самообмеження виробництва.

В Україні теж спостерігається зниження завантаження сталеливарних потужностей.

За даними виробничого об'єднання "Металургпром", якщо у вересні цей показник становив 82,5%, то в жовтні він зменшився до 81%, а в першій декаді листопада - до 80,7%.

Про намір скоротити виробництво на 20% в листопаді вже оголосив Алчевський меткомбінат, на 15% - Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського, на 10% - Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча.

Побоюючись розвитку ситуації, схожій з обвалом ринку в другій половині 2008 року, споживачі прагнуть зменшити запаси і закуповують лише мінімально необхідний обсяг металу, говорить Володимир Власюк.

Проте в повторення кризи кінця 2008-початку 2009 років, коли в Україні була зупинена половина доменних печей, металурги не вірять. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!