Азаров оголосить війну мийним засобам

Субота, 15 жовтня 2011, 12:25

Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський заявив про те, що його відомство готує законопроект про заборону ввезення в Україну побутових мийних засобів, що містять фосфати.

"Жодна очисна споруда водоканалів по всій країні не здатне видаляти ці фосфати, коли вони потрапляють у воду. Ось звідки з'являється цвітіння води, з'являються незрозумілого походження водорості і ось звідки з'являються у воді нові захворювання ", - підкреслив міністр, передають "Коментарі".

Ще у вересні 2008 року у Верховній раді було зареєстровано постанову про розроблення Загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання в Україну миючих засобів на основі фосфатів.

Автор документа депутат Ігор Лисов акцентував увагу на тому, що "більшість миючих засобів, що реалізуються на споживчому ринку України, а їх обсяг за даними експертів складає 350-450 тисяч тонн на рік, містять максимальну кількість фосфатних сполук."

"Ця цифра з кожним роком зростає, хоча в Україні відсутній реальний статистичний облік обсягів виробництва, використання, імпорту та експорту миючих засобів взагалі. З них половина потрапляє на ринок України нелегальним шляхом", - зазначав депутат.

При цьому основна частина цих фосфатів, зрештою, потрапляє через стічні води на очисні споруди і "за даними експертів, близько 60% загального фосфору, що міститься в мийних засобах на основі фосфатів, потрапляє з каналізаційними стічними водами у водойми.", - наголошується в пояснювальній записці до документа.

Дана постанова, прийнята 15 червня 2010 року, зобов'язує Кабмін до 1 травня 2011 року розробити зазначену Загальнодержавну програму. Проте, як можна зрозуміти з заяви Злочевського, ніякої програми немає і понині.

В Україні відкритим залишається питання щодо експертного дослідженні ринку мийниих засобів. Витяги з нечисленних доповідей на профільних конференціях дають підставу припустити, що цей ринок ділиться в основному між іноземними виробниками - P&G, Henkel, SC Johnson, Benckiser, Unilever, Amway та деякі іншими, що покривють своєю продукцією 75% вітчизняного ринку миючих засобів.

Одночасно, низка експертів розповіла виданню про те, що практично всі найбільші гравці мають виробничу базу в Україну. Хоча структуру цього ринку напевно не знає мабуть ніхто, так само як і його обсяг у грошовому вираженні.

У такому випадку, обмеження імпорту навряд чи зіграє якусь істотну роль у вирішенні проблеми.

Досвід багатьох країн, в яких вже введені обмеження на вміст у мийних засобах цих хімічних сполук, показує, що проблема має рішення. Однак, це має бути не просто закон, а комплексна програма, причому програма з ефективним контролем за її виконанням.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!