Путін поговорить з Януковичем про його європейські емоції

П'ятниця, 16 вересня 2011, 16:59

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін упевнений, що Україні буде більше користі від Митного союзу, ніж від євроінтеграції.

Про це він сказав у п'ятницю в Сочі, коментуючи повідомлення про відмову президента України прийняти пропозицію вступити в Митний союз, передає УНІАН.

"Остаточне рішення завжди приймає народ тієї чи іншої країни під час відкритої дискусії, проведення передбачених законодавством країни певних процедур для прийняття рішень доленосного характеру", - наголосив Путін.

При цьому він зазначив, що це впевнений вибір кожної країни - визначати, в які об`єднання їй вступати.

Реклама:

Російський прем`єр сумнівається, що в умовах проблем в єврозоні України буде приєднуватися до Євросоюзу.

"Це абсолютно нереальні речі, але як стратегія цей вибір абсолютно можливий", - сказав він.

Путін зазначив, що при цьому виникає питання економічної доцільності.

За його словами, це повинні визначати "наші українські друзі та коллеги" - прагнути до єврозони або використовувати наявні конкурентні переваги, пов`язані з величезною кооперацією економік України та Росії.

Він упевнений, що потрібно використовувати переваги єдиного транспорту, енергетики, використовувати переваги ментального і культурологічного характеру, відсутність мовних бар`єрів.

"Це величезний пласт факторів, які, безумовно, можуть забезпечити більшу конкурентоспроможність української, та й російської, та й усіх інших учасників Митного союзу економік", - - зауважив російський прем'єр.

"Тут немає жодних сумнівів. Мені здається, що міркування, які говорять, що потрібно рухатися в інший бік, швидше за все, мають політико-емоційний характер, а якщо подивитися на цифри, на реалії, то стане зрозуміло, що вигод у Митному союзі більше", - наголосив Путін.

Крім того, він зауважив, що Митний союз буде інтегруватися у спільний європейський простір.

За словами російського прем'єра, про створення єдиного євророссійского економічного простору заявляв президент Франції Ніколя Саркозі.

"Одне іншому не суперечить, але, природно, ми не можемо і не будемо нічого нав`язувати нікому з наших партнерів. Зрештою, це має бути їх свідомим вибором", - сказав він.

Путін нагадав, що президент Віктор Янукович прийняв запрошення свого російського колеги Дмитра Медведєва відвідати Москву найближчим часом і у сторін буде можливість поговорити і подискутувати на ці теми.

При цьому він зазначив, що розмова "буде не просто як із сусідом, а як з другом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!