Думка експерта: Споживчі настрої українців продовжать погіршуватися

Четвер, 25 серпня 2011, 14:30

Споживчі настрої в Україні у липні 2011 року погіршилися.

За даними дослідження GfK Ukraine, значення індексу споживчих настроїв в липні дорівнює 73,6 - на 2,5 пункту менше червневого показника.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, індекс споживчих настроїв українців продовжить знижуватися на тлі уповільнення зростання доходів і світової економіки.

"Про це свідчить мінімальне за останні два роки значення випереджального індексу, який розраховується, як різниця між оцінкою поточного матеріального стану населення та оцінкою розвитку економіки в майбутньому. Це, як правило, відбувається перед початком економічного спаду і погіршення споживчих настроїв", - пояснив він.

Реклама:

Івченко звернув увагу, що уперше за останні чотири місяці знизилася оцінка поточного матеріального стану населення - на 2,3 пункту до 72,6 пункту.

"Основною причиною цього, ймовірно, стало скорочення в останні кілька місяців темпів зростання номінальних і реальних доходів населення. Другий місяць поспіль погіршуються оцінки майбутнього стану економіки. Так, індекс економічних очікувань у липні знизився на 2,6 пункту до 74,3 пункту", - відзначив він.

На думку експерта, занепокоєння у другій половині липня з приводу можливого дефолту США, поширення боргової кризи на Італію та Іспанію, уповільнення світової економіки збільшили побоювання населення щодо наслідків для України і погіршили оцінки майбутнього матеріального стану.

"Тим не менше, в липні покращилися оцінки інфляційного тиску та стану ринку праці. Так, індекс інфляційних очікувань у липні знизився на 5,8 пункту до 181,2 пункту проти зниження в червні на 3,3 пункту. Це було обумовлено зафіксованою в минулому місяці дефляцією на тлі сезонного здешевлення фруктів і овочів - на 3,7% і 32,6% відповідно, а також бензину - на 0,2%", - відзначив Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!