Харків и Суми "по вуха" у податкових боргах

Четвер, 18 серпня 2011, 18:04

В Харківській та Сумській областях за останні роки відбулося суттєве зростання обсягів податкового боргу та його списання.

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати із посиланням на результати аудиту.  

Відповідно до висновків Колегії Рахункової палати, рівень погашення заборгованості в цих регіонах залишився низьким. Незадовільним у відомстві називають також  виконання повноважень податкових органів.

В повідомленні зазначається, що на виконання повноважень із погашення податкового боргу ДПА у Харківській та Сумській областях протягом 2009-2010 років та першого кварталу 2011 року було виділено 36,5 мільйонів гривень.

Реклама:

"Проте ефективність використання цих коштів незадовільна. Податковий борг у вказаних областях збільшився за останні 2 роки більш ніж удвічі і становить майже 5 мільярди гривень", - йдеться у висновках аудиторів.

Рахункова палата зазначає, що податківцям Харківщини вдалося забезпечити надходження до бюджету в середньому лише на 1,5% від загальної суми податкового боргу, а сумчанам - на 4%.

Водночас із податкового обліку обох регіонів списано борг як безнадійний на суму 1,4 млрд. гривень.

Аудитори зазначили, що однією з першопричин такої ситуації є неузгодженість окремих норм законодавства, зокрема наявність правових проблем в частині погашення боргу підприємствами, які не мають власного майна.

Такими є підприємства Міноборони чи комунальні підприємства, майно яких знаходиться у власності громад.

"На це накладаються ще й неефективні управлінські рішення органів виконавчої влади, відсутність джерел погашення боргу у платників", - наголошують аудитори.

У контрольному відомстві зауважують, що на неефективність здійснення податківцями примусового стягнення заборгованості впливають також застосування схем ухилення від сплати податків, штучні  банкрутства підприємств та виконання рішень органами державної виконавчої служби.

"Апеляційне та судове узгодження податкових зобов'язань, що може тривати роками, деякі недобросовісні платники використовують для відчуження активів та зміни свого місцезнаходження", - зазначається в повідомленні.

За підрахунками Рахункової палати, законодавча суперечливість та неузгодженість призвели до повернення без виконання 169 позовних заяв.

З них - до боржників податкових органів в Харківській області на загальну суму 2,1 мільйона гривень, у Сумській області - 986 позовів на суму 19,4 мільйона гривень.

Борг платників, у яких відсутні джерела погашення заборгованості, на Харківщині сягає понад 3 мільярди гривень, або 74% від загальної суми боргу, а на Сумщині - понад 200 мільйонів гривень, або 45%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: