Добкін хоче заборонити вивозити пшеницю з області

Середа, 17 серпня 2011, 09:41

В Україні відновлюється практика точкових обмежень на пересування зерна між областями.

Про подібну ініціативу заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, пише газета "Дело".

За його словами, необхідно заборонити вивезення продовольчого зерна з регіону до того моменту, як будуть сформовані регіональні запаси продзерна.

"Вивезення зерна слід обмежити по максимуму, поки в області не буде створено запас зерна до серпня наступного року для виробництва соціальних сортів хлібу", - вважає губернатор.

Реклама:

Причина обмежень - вкрай низькі темпи виконання регіонального контракту на створення запасу продовольчого зерна для виробництва соціальних сортів хлібу.

За даними на16 серпня завдання було виконано всього на 50%, хоча чиновники розраховували до цієї дати вже закрити питання.

"Очікувалося, що контракт вже буде виконаний. Але, з незрозумілих мені причин, п'ять районів області не здали за контрактом нічого. Я сподіваюся, що до того часу, коли буде підписуватися меморандум із пекарями про виробництво соціальних сортів хліба, контракт буде виконаний. А якщо і далі таке буде ставлення до заготівлі пшениці для соціального хліба, то я зроблю оргвисновки", - заявив Добкін.

Губернатор наполегливо запропонував аграріям "прискориться" і здавати зерно - в якості кінцевої дати він визначив 18 серпня, у цей день він планує підвести підсумки збиральної кампанії в області і підписати меморандум із пекарями про недопущення підвищення цін на хліб.

Влада має намір домовитися з хлібопекарськими підприємствами про стабільні ціни на соцсорти хлібу в обмін на надання борошна для їх виробництва за цінами нижчими від ринкових.

Щоб виконати свою частину зобов'язань - налагодити постачання дешевого борошна - область повинна розташовувати резервом зерна, з якого поки є лише половина.

Обмеження на переміщення зерна всередині країни - не ноухау харківських чиновників.

У 2005-2006 роках до такого методу стимулювання продажів врожаю в місцеві резерви вдавалися деякі області, зокрема Дніпропетровська, нагадує видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!