Реальні заробітки українців за рік зросли на 2%

Середа, 27 липня 2011, 09:21

Виплата відпускних працівникам бюджетної сфери в червні не змогла суттєво збільшити середню зарплату в країні - темпи її зростання за останній рік впали до 14%.

За підсумками червня середня зарплата українців виросла на 135 гривень, досягнувши 2708 гривень, повідомили в Держстаті, пише "Комерсант Україна".

Незважаючи на те що приріст виявився втричі вище травневого показника, середньорічні темпи зростання середньої заробітної плати уповільнилися.

Якщо в травні вони становили 16,9%, то в червні - 14,1%. Ще гіршою виявилася реальна зарплата (з урахуванням інфляції) - за підсумками 12 місяців вона піднялася лише на 1,9%.

Реклама:

Уповільнення зростання офіційного заробітку штатних співробітників викликано тим, що червневі темпи зростання зарплат - 5,2% - виявилися меншими, ніж рік тому - 7,8%.

Вже традиційно для початку літа найбільший приріст зарплат відзначений у бюджетній сфері.

У секторі освіти вони зросли на 23,4% за рахунок виплати відпускних після завершення навчального сезону.

Однак у червні 2010 року зарплати вчителів збільшилися на 26,9%. Ще більш показова різниця в зростанні оплати праці в держуправлінні: якщо рік тому чиновникам додали 17,4%, то тепер - 9,8%.

Зарплати у сфері охорони здоров'я зросли на 6,3%, що також нижче, ніж за аналогічний період 2010 +10,6%.

Аналогічна тенденція відзначена і в приватному секторі. Зарплати в промисловості піднялися лише на 1,4%, рік тому - на 2,7%, в будівництві - на 4,4% (+6,2%), у торгівлі - на 2% (+3,2%) .

Практично не змінилася ситуація в сфері операцій з нерухомістю - зарплати в цьому секторі виросли на 7,1%, що лише на 0,1 в. п. менше показника червня 2010 року.

Примітно, що в тих секторах, де рік тому спостерігалося зниження зарплат, зараз була зафіксована аналогічна ситуація.

Якщо спад зарплат у сільському господарстві посилився з 0,3% до 2,9%, то у фінансовій діяльності уповільнився незначно з 5,4% до 5%.

Скорочення темпів зростання зарплат спостерігається вже півроку.

Так, за підсумками 2010 року приріст середньорічної зарплати становив 20,1%, а до червня цей показник знизився майже в півтора рази.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: