Лукашенко нашкріб грошей для Путіна

Четвер, 30 червня 2011, 09:30

Білорусь знайшла гроші для погашення відносно невеликого боргу за російську електроенергію і РФ обіцяє відновити зупинений в середу експорт протягом двох днів.

Мінськ залишався винен за постачання електроенергії з РФ близько 1,2 мільярда рублів за квітень і травень, пише Reuters.

Монопольний оператор експорту "ІнтерРАО" в ніч на середу зупинив поставки через зрив білоруською стороною термінів перерахування чергового траншу в 600 мільйонів рублів.

"Станом на 18.00 29 червня "Біленерго" виплатила ... другий транш боргу", - сказала прес-секретар білоруського міністерства енергетики Людмила Зенькович.

Реклама:

Офіційний представник "ІнтерРАО" Антон Назаров підтвердив отримання траншу від білоруської сторони і сказав, що оператор може відновити експорт в найближчі два дні.

"Гроші отримали. Плануємо відновити поставки в найближчі пару днів", - сказав він.

Спочатку Мінськ заборгував близько 1,8 мільярда рублів за постачання електроенергії з березня по травень, які займають у її балансі близько 10 відсотків.

Москва погрожувала зупинити експорт, якщо покупець не розплатиться, погодившись в підсумку на розстрочку з останнім траншем 5 липня.

Білорусь зірвала графік розрахунків після перерахування першого траншу в 600 мільйонів рублів і кілька разів домовлялася про відстрочку.

В результаті монопольний оператор поставок російської електроенергії "ІнтерРАО" перервав експорт.

Зенькович пояснила затримку другого траншу складнощами в системі банківських операцій.

"Тому "Біленерго" довелося залучити кредитні ресурси БПС-Банку", - сказала вона.

З березня Білорусь переживає гостру фінансово-валютна кризу, яка призвела до девальвації білоруського рубля на 36 відсотків, зростання цін на 25 відсотків і гострого дефіциту валюти в країні.

Минулого вівторка Мінськ отримав на порятунок економіки 800 мільйонів доларів в якості першого траншу 3-мільярдного кредиту з контрольованого Росією антикризового фонду ЄврАзЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!