Російська "Новатек" не поспішає експортувати газ через незрозумілі ціни

Середа, 22 червня 2011, 15:36

Другий за величиною виробник газу в РФ "Новатек" планує нарощувати сировинну базу в Росії і не поспішає за кордон ні за видобутком, ні з продажами трубопровідного газу в очікуванні більш ясного механізму ціноутворення на цьому ринку.

Сказав глава і найбільший акціонер Новатека Леонід Міхельсон журналістам, повідомляє Reuters.

Монопольним правом на експорт природного газу з Росії наділений "Газпром", і уряд не раз обіцяв позбавити його цього привілею, як тільки продажу в Європу і на внутрішній ринок Росії стануть рівнодохідні.

Міхельсон каже, що в найближчі п'ять років це питання не актуальне, оскільки ціноутворення на ринку трубопровідного газу непрозоре.

Реклама:

"Вважаю, що в середньостроковій перспективі недоцільно думати про скасування монополії на експорт трубного газу. Інше питання - ціноутворення. Сьогодні ринок газу в значній мірі прив'язаний до певних транспортних потужностей. Зі збільшенням частки LNG на ринку з'являться більш чіткі цінові орієнтири, з'явиться ринок газу" , - сказав Міхельсон.

У середньостроковій перспективі "Новатек", розширює ресурсну базу в РФ, планує побудувати завод ЗПГ на Ямалі потужністю 15 мільйонів тонн. У Росії поки лише один подібний завод - у "Газпрому" на Сахаліні.

У проекті Ямал-СПГ "Новатек" належить 51%, компанія має два опціону на покупку решти 49%, які до кінця поточного року збирається передати іноземним партнерам.

Ще в 2010 році "Новатек" сподівалася обійтися без іноземних інвестицій в проект, що вимагає колосальних вкладень - близько 20 мільярдів доларів, без урахування витрат на танкерний флот, але тепер думає про нових партнерів.

"Новатек веде переговори про партнерство в рамках проекту Ямал-СПГ з рядом компаній, включаючи катарські та індійські. Рішення ухвалимо до кінця року. "Новатек" потрібно від партнерів досвід у реалізації проектів СПГ, вихід на ринки збуту і тільки в третю чергу - досвід і можливості організації проектного фінансування", - сказав Міхельсон.

Міхельсон, що володіє близько 27% "Новатека", ділить контроль над компанією з бізнесменом і співвласником нафтотрейдера Gunvor Геннадієм Тимченком, якому належить приблизно 23%.

В кінці 2010 року Міхельсон і Тимченко отримали право збільшити свій пакет в "Новатек" на 9,4%.

Найбільший в світі виробник газу "Газпром" зараз володіє 10% акцій "Новатека" і, на переконання глави "Новатека", концерн не збирається продавати цю частку.

У березні Total домовилася придбати 12% акцій "Новатека" приблизно за 4 мільярди доларів з подальшим збільшенням частки до 19,4%.

Total, купуючи акції "Новатека", домовилася стати стратегічним партнером проекту Ямал-СПГ з часткою 20%.

Інтерес до Ямал-СПГ також виявляли Катар, іспанська Repsol, англо-голландський Shell, американські ExxonMobil і ConocoPhillips, а також індійський консорціум, очолюваний ONGC.

Джерела Рейтер говорили, що партнером Новатека в проекті може стати Statoil.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!