ЄС вигідніше вкладати в українську ГТС, ніж будувати потоки

Четвер, 2 червня 2011, 10:16

Європі вигідніше реконструювати українську газотранспортну систему, ніж будувати газопроводи в обхід країни.

Заява єврокомісара з енергетичних питань Гюнтера Оттінгера була зроблено на зустрічі з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим у вівторок у Брюсселі, пише "Комерсант Україна".

За словами єврочиновника, модернізація української газотранспортної системи більш вигідна, ніж будівництво нової інфраструктури, зокрема газопроводу South Stream.

У представництві Єврокомісії в Україні слова Оттінгера підтвердили, але коментувати не стали.

Реклама:

До цих пір заяви єврочиновників мали зовсім іншу тональність. Оттінгер ще на початку року заявляв, що у разі будівництва South Stream і Nord Stream необхідності в українському та білоруському транзит ні в Росії, ні в ЄС не буде.

Але в кінці травня чергова спроба РФ пролобіювати проект South Stream в Євросоюзі не принесла успіху.

Під час презентації проекту Гюнтер Оттінгер заявив, що цей газопровід потрапить під дію Третього енергопакету, тобто повинен бути відкритий для експлуатації третіми особами.

Більш того, чиновник запропонував Росії відмовитися від монополії "Газпрому" на експорт газу.

Джерело в Міненерго стверджує, що зміна позиції єврокомісара пов'язана з проведенням з кінця 2010 року модернізації ГТС України за власні кошти.

За його словами, в середині червня Оттінгер може приїхати до України, і в його присутності буде зварений так званий "золотий стик" модернізованого газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

У найближчі сім років "Нафтогаз" обіцяв направити на модернізацію 6,5 мільярда євро.

 "У ЄС бачать, що ми почали процес, і розуміють - це набагато реальніший проект, ніж South Stream", - вважає співрозмовник і додає, що за допомогою ЄС Україна розраховує переконати Росію відмовитися від будівництва обхідних трубопроводів.

Експерти, втім, в реальності цих планів сумніваються. "Мова йде про дипломатію. Набагато важливішим є той факт, що ні ЄБРР, ні ЄІБ до цих пір не виділили "Нафтобазу" ні копійки з обіцяних 2 мільярдів", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Найбільші європейські газорозподільні компанії, включаючи GDF Suez SA і EON AG, виступили за відмова від існуючої останні 40 років системи прив'язки ціни газу до вартості нафти, зажадавши перейти на спотовий принцип ціноутворення.

Це пов'язано з тим, що тільки в наступному кварталі на 15% зросте вартість газу, що поставляється за довгостроковими контрактами, які зазвичай відображають коливання цін на нафту марки Brent з відставанням на півроку.

Пропозиція буде обговорюватися в Каїрі, де в четвер почнеться засідання форуму країн-експортерів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!