Україну застерігають від будівництва "білих слонів" до Євро-2012

П'ятниця, 17 червня 2011, 15:06

Директор з питань політики і зовнішніх зв'язків торгової асоціації The Trade Collective Лієполло Лебоханга Пхеко застерігає Україну від будівництва до Євро-2012 так званих "білих слонів" - об'єктів, які згодом не будуть затребувані.

Про це вона заявила 16 червня під час дебатів "Проведення великих спортивних заходів зміцнює економіку країни", організованих Фондом "Ефективне управління" у партнерстві з міжнародною телекомпанією ВВС World News і британською компанією Intelligence Squared, повідомляє агентство УНІАН.

За її словами, Південноафриканська Республіка після проведення чемпіонату світу з футболу-2010 зіткнулася з проблемою незатребуваності низки стадіонів, побудованих до чемпіонату.

"Тепер на їх утримання доводиться витрачати великі гроші, а деякі стадіони захоплюють сквотери. Крім того, після чемпіонату виявився незавантаженим реконструйований і розширений аеропорт в Йоганнесбурзі", - сказала Пхеко.

Реклама:

В цілому, за її словами, проведення чемпіонату світу з футболу не принесло ПАР жодних інвестицій.

"Кубок світу був організований цілком добре і нам не було соромно. Але на соціальному рівні він нічого не дав нашим людям. Питання репутації країни йде на задній план на тлі величезних соціальних проблем ПАР", - зазначила Пхеко.

Вона також наголосила, що основний прибуток від проведення чемпіонату одержали великі транснаціональні корпорації, які були офіційними спонсорами цього заходу.

"Місцеві продавці навіть не могли продавати свою їжу і напої на стадіонах, це робили лише офіційні спонсори", - зазначила представник ПАР.

У свою чергу, виступаючи під час дебатів, член Палати Лордів Великої Британії, ініціатор і куратор будівництва стадіону "Купол тисячоліття" в Лондоні лорд Пітер Мендельсон відзначив, що проблеми ПАР полягають в неправильному плануванні та управлінні спортивними об'єктами.

"Україна має винести уроки з неуспіхів інших країн. В Україні не обов'язково все повинно відбутися так само, як в ПАР, у вас може бути так, як в Барселоні чи Лондоні, спортивні об'єкти в яких повністю затребувані й приносять прибуток", - сказав Мендельсон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!