Португалія домовилася із ЄС і МВФ про допомогу

Середа, 4 травня 2011, 20:26

Португалія домовилася з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом про фінансову допомогу у розмірі 78 мільярдів євро (116 мільярдів доларів) строком на три роки.

Таким чином вона стала третьою країною єврозони після Ірландії та Греції, що отримала міжнародну підтримку, повідомляє агентство Reuters.

Не повідомивши ніяких подробиць, за винятком того, що у Португалії тепер більше часу для досягнення бюджетних цілей, ніж передбачалося раніше, виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Жозе Сократеш попередив: "Це не програми фінансової допомоги, які нічого не вимагають".

Угода виявилося складнішою, ніж операція з Ірландією вартістю 85 мільярдів євро або програма допомоги Греції обсягом 110 мільярдів.

Реклама:

У Португалії велика заборгованість державного сектора, присутні серйозні банківські проблеми і структурні економічні вади.

Крім того, e державі негнучкий ринок праці й дорога пенсійна система.

"Програма допомоги Португалії, очевидно, недостатньо хороша. Це дуже схоже на ситуацію в Греції в минулому році, де це просто тимчасовий захід. Якщо подивитися на плани, складені для Греції, для Ірландії і зараз для Португалії, жоден з них насправді не спрямований на фундаментальні проблеми, які викликали кризу", - сказав Грег Сальваджіо із Tempus Consulting.

Після того, як португальський уряд пішов у відставку, Португалія призначила парламентські вибори на 5 червня.

Політична невизначеність означає, що ЄС та МВФ довелося вести переговори з політиками, які очікували перевиборів.

Тимчасовий уряд має отримати підтримку великих опозиційних партій, перш ніж погоджувати угоду про допомогу.

Але навіть у цьому випадку є ризик, що програма допомоги не буде схвалена всіма 17 країнами, що входять до єврозони, відзначає агентство.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!