Росія може експортувати 20 мільйонів тонн зерна

Понеділок, 30 травня 2011, 15:50

Експорт зернових з Росії може вирости до 20 мільйонів тонн в поточному зерновому році, якщо врожай складе 85-90 мільйонів тонн.

Про це повідомив президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський, інформує Reuters.

У минулу суботу уряд РФ оголосив про скасування ембарго на експорт зерна з 1 липня 2011 року: заборона була встановлена 15 серпня 2010 року через сильну посуху.

"Експортний потенціал - 15 мільйонів тонн, можемо і 20 направити на експорт, виходячи з плану збору врожаю 85-90 мільйонів тонн. Всі шанси на це є", - сказав Злочевський, виступаючи в Мінекономрозвитку з доповіддю про наслідки посухи.

Реклама:

РФ підвищила прогноз збору врожаю в цьому році до 85-90 мільйонів тонн проти 60,9 мільйона тонн в 2010-му, коли майже третина посівів знищила сильна посуха.

У цьому році Росія збільшила посівні площі, загибель озимих становила 6,6 відсотка, повідомив голова зернового союзу. Країна планує зібрати врожай озимих з 14,5 мільйона гектарів, ярих - з 31 мільйона.

"Отримаємо прогноз - 85-90 мільйонів тонн, на експорт зможемо відправити до 20 мільйонів тонн, при цьому 17 мільйонів тонн залишиться в запасах", - сказав він.

За його оцінками, перехідні запаси зерна в РФ нині становлять 20 мільйонів тонн - це значно вище норм, встановлених продовольчої і сільськогосподарської організацією ООН (ФАО).

"Ми явно недооцінили споживання. На старті сезону оцінювалося, що воно не перевищить 70 мільйонів тонн, реально вийшло приблизно 67,4 мільйона тонн. Ось скільки ми з'їли за сезон", - сказав Злочевський, зазначивши, що останні десять років перехідні запаси в РФ в середньому становили 10-11 мільйонів тонн - у межах встановленої норми ФАО в 17 відсотків від споживання.

Крім помірного споживання, великі запаси обумовлені прихованим зерном, додав він.

"Ми явно недооцінювали власний урожай. Офіційні дані - 60,9 мільйона тонн. Але, за нинішньою оцінкою, реальний урожай більше на 5-6 мільйонів тонн - вони були заховані, щоб отримати держпідтримку".

Глава зернового лобі підтримав скасування заборони на експорт зерна і запевнив, що це не викличе стрибка цін, заперечивши чолі центробанку, який вранці назвав відновлення експорту головним ризиком для інфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!