Україна купуватиме менше російського газу в другому півріччі

Субота, 14 травня 2011, 10:57

Україна скоротить обсяги закупівлі російського газу в другому півріччі 2011 року.

Повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає "Інтерфакс-Україна".

"У наступному півріччі, у другому півріччі ми газу будемо купувати значно менше, ніж у першому півріччі, оскільки виростить його ціна. Ми основні закупівлі зробили в першому кварталі і в другому кварталі, фактично вже не будемо закуповувати газу" , - сказав він в інтерв'ю 5 каналу в середу ввечері.

Як повідомлялося раніше, заступник департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Костянтин Бородін заявив, що ціна російського природного газу для України в третьому кварталі 2011 року прогнозується на рівні 350 доларів за тисячу куб. м, а в четвертому кварталі вона може перевищити 400 доларів за тисячу куб. м.

Реклама:

У той же час Бородін нагадав, що Україна в особі міністерства та Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" веде діалог з російською стороною про внесення змін до контракту на поставку природного газу в Україні.

Заступник глави департаменту уточнив, що українська сторона пропонує внести ряд змін до чинного контракт в частині зміни базової ціни газу, включення в контракт знижок залежно від обсягу газу, що купується і сезонних знижок.

Крім того, Україна пропонує внести зміни до складових формули ціни газу для України, яка в даний час прив'язана до газойлю, який в енергобалансі України не застосовується.

Нагадаємо, в березні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозував, що в III кварталі ціна становитиме 313 доларів, а IV кварталі - 347 доларів.

"Якщо взяти формулу, в I кварталі у нас вхідна ціна на газ - 264 доларів, II квартал - 293 доларів, III -квартал 313 доларів, а IV квартал - 347 доларів. Це велика ціна навіть з урахуванням знижки у 100 доларів", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!