Думка експерта: Витрати на покриття кредитних ризиків погіршили фінрезульт банків у березні

Четвер, 28 квітня 2011, 14:39

Позитивний фінансовий результат українських банків у лютому 2011 року змінився негативним показником у березні, в результаті чого у підсумку за перший квартал система показала збитки на 0,2 млрд. гривень.

Прискорення темпів зростання кредитного портфеля банківської системи в 2011 році поки не зробило впливу на прибутковість банківської системи, зазначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печеріцин.

Водночас, зазначив він, динаміка доходів банків в першому кварталі 2011 року перемістилася в позитивну площину - цей показник продемонстрував зростання на 5,5% у річному вирахуванні, у порівнянні зі скороченням на 13,7% у першому кварталі 2010 року.

"Збільшення доходів від основної діяльності поки що не пов'язано із зростанням процентного доходу банків", - відзначив експерт.

Реклама:

При цьому комісійні доходи зросли на 15,6%, а дохід від торгових операцій (незважаючи на невисокий показник в абсолютному значенні) продемонстрував за підсумками першого кварталу 2011 року стрімке зростання - 174% у річному обчисленні.

"Незважаючи на істотне скорочення витрат банківської системи у першому кварталі 2010 року (13,3% в річному численні), вони все ж були досить великими, щоб перемістити фінансовий результат банківської системи знову в негативну площину", - відзначив Печеріцин.

За його словами, динаміка доходів банків від основної діяльності збереглася у позитивній площині (чистий процентний дохід і чистий комісійний дохід зросли на 13,6% і 15,1% у річному вирахуванні, відповідно), що забезпечило зростання прибутку банків від операційної діяльності у першому кварталі 2010 року.

"Водночас, погіршення фінансового результату банківської системи в березні, у порівнянні з лютим, відбулося внаслідок збільшення відрахувань до резервів на покриття збитків за кредитними операціями в березні (на 6,2% за місяць) та інших операційних витрат (на 23,1%)", - пояснив експерт.

За прогнозом ING Банку Україна, фінансові результати банківської системи в 2011 році будуть залишатися волатильними внаслідок проблем і обмежень, із якими стикаються банки у своїй операційній діяльності.

Також прогнозується, що фінансовий результат банків за підсумками 2011 році "буде позитивним, але невеликим".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!