Влада примушує селян сіяти "правильні" культури

Четвер, 28 квітня 2011, 09:36

Аграрії низки областей скаржаться на тиск з боку місцевої влади, яка намагається нав'язати їм виробництво дефіцитних і стратегічно-важливих, але при цьому малорентабельних культур під приводом дотримання сівозміни.

Як неофіційно кажуть фермери, в основному чиновники вимагають обмежити посіви технічних культур - соняшнику та сої, пише газета "Дело".

Ці культури показали за підсумками 2010 року максимальну рентабельність і тим самим гарантували собі місце на полях і в нинішню посівну. Однак засилля технічних культур не влаштовує владу.

"Було прямо сказано - відмовитися від них на користь цукрових буряків", - на умовах анонімності сказав виданню один із фермерів Харківської області.

Реклама:

"Я не можу сказати, що мені як фермеру вказували, що сіяти. Але як голова обласної асоціації, я знаю, що такі спроби нав'язування були в кількох районах області", - говорить голова об'єднання фермерів Запорізької області Анатолій Довгань.

Влада, утім, і не приховує, що дуже пильно відстежує, що саме сіють аграрії в нинішню посівну і в яких обсягах.

Як заявив голова Харківської ОДА Михайло Добкін, адміністрація вимагає від місцевих аграріїв жорсткого дотримання сівозміни.

За його словами, місцеві аграрії повинні забезпечити виробництво не менше 2,6 млн. тонн зерна.

Не менш важливим є завдання з виробництва гречки та цукру.

"Голова ХОДА особисто контролює ці питання", - цитує заступника голови Харківської ОДА Віталія Алексейчука прес-служба облдержадміністрації.

Чиновник нарікає на великі агрохолдинги, що працюють в області, які "не хочуть розуміти, що таке сівозміна, не хочуть сіяти цукровий буряк, гречку, інші культури".

"Їх цікавить тільки соняшник, зернова група, тобто там, де щось можна взяти від землі, а де вкладати працю потрібно, там не хочуть займатися. Не хочуть займатися тваринництвом", - зазначив Алексейчук.

При цьому представники фермерів відзначають, що останні затверджені вимоги до сівозміни були закріплені не в законі, а пропозиціями Кабміну, таким чином, їх статус залишається неоднозначним.

"У жодному законі ці вимоги не закріплені", - говорить Довгань.

При цьому він зазначає, що активність влади щодо дотримання сівозмін не має нічого спільного із забезпеченням цивілізованого агровиробництва, в якому фермери і самі зацікавлені в першу чергу.

"До родючості ґрунтів це не має жодного відношення. Це чисто бізнес для структур, які будуть затверджувати ці сівозміни", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!