ЄЦБ "уважно" відстежуватиме інфляційні ризики

Четвер, 14 квітня 2011, 12:48

Європейський центральний банк буде "дуже уважно" відстежувати ризики прискорення інфляції після першого майже за три роки підвищення базової процентної ставки.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на інформацію у щомісячному бюлетені банку.

"Дуже важливо, щоб останні тенденції в інфляції не призвели до більш широкого зростання інфляційного тиску в середньостроковій перспективі. Рада керуючих ЄЦБ буде дуже уважно відстежувати всі зміни, що стосуються ризиків для цінової стабільності", - наводить агентство слова зі звіту банку.

Деякі представники ЄЦБ, включаючи члена виконавчої ради банку Юргена Штарка, а також главу ЦБ Італії Маріо Драгі, давали зрозуміти, що ЄЦБ приступив до реалізації циклу поступового посилення кредитно-грошової політики.

Реклама:

Між тим, голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше раніше заявив, що перше за тривалий період підвищення ставки не обов'язково стане початком циклу.

Як повідомлялося, на квітневому засіданні ЄЦБ підвищив ключову ставку на 0,25 процентного пункту - до 1,25% річних.

Також регулятор зберіг програму забезпечення банків ліквідністю в необмеженому обсязі.

Інфляція в єврозоні перевищила цільовий рівень ЄЦБ у грудні 2010 року і в березні 2011 року прискорилася до 2,6% - максимуму більш ніж за два роки.

"Ризики для середньострокового інфляційного прогнозу підвищуються. Вони пов'язані, зокрема, з високими цінами енергоносіїв, зумовленими не тільки політичною напруженістю на Близькому Сході і в Північній Африці. Високі темпи зростання в країнах emerging markets можуть підтримати подальший підйом цін", - наголошується в бюлетені ЄЦБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!