Нацбанк готує "депозитний" індикатор

Четвер, 14 квітня 2011, 09:41

Національний банк України вирішив встановити об'єктивну вартість депозитів банків та ініціював створення бенчмарка ринку пасивів.

Про це заявив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Олександр Дубіхвост, пише газета "Комерсант-Україна".

За його словами, після 20 квітня почнеться тестування нового індексу депозитних ставок фізичних осіб.

За даними видання, в розрахунку індикатора будуть брати участь агентство Reuters і 20 банків-найбільших власників портфелів депозитів населення.

Реклама:

Останні на регулярній основі будуть надавати інформацію про процентні ставки на депозити розміром від 100 тис. гривень, 10 тис. доларів і 10 тис. євро - на термін 3, 6, 9 і 12 місяців.

"Зараз ми встановлюємо в банках програмне забезпечення, за допомогою якого вони зможуть оновлювати цю інформацію. Ми орієнтуємося, що публікація індикатора розпочнеться вже у травні", - розповів голова представництва Reuters в Україні та Білорусії Ян Ломоз.

Нацбанк планує рекомендувати банкам новий індикатор для розрахунку плаваючих кредитних ставок.

Досі банки пропонували кредити з плаваючою ставкою, орієнтованою на облікову ставку НБУ, інфляцію або вартість власних пасивів.

Ломоз повідомив, що всі банки, які підписали угоди за проектом, погодилися використовувати індикатор в розрахунках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: