США не хотіли давати уряду інформацію щодо сланцевого газу в Україні

Понеділок, 21 березня 2011, 09:36

Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський заявив, що США не хотіли давати уряду результатів обробки геологічної інформації щодо сланцевого газу України.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

"США є найбільшим видобувачем сланцевого газу в світі. Причому в цій країні сланцевий газ добувається вже більше 25 років. Коли США запропонували України надати геологічну інформацію в обмін на її обробку та дослідження на безкоштовній основі, то нас це зацікавило. Нам би знадобилося 5-7 років на такі дослідження. Але спочатку йшла розмова, що ми не отримаємо результатів обробки інформації. Кабмін виступив проти таких умов", - заявив Злочевський.

"Підписано меморандум, згідно з яким ми передаємо США наявні в нас дані, там їх обробляють за своїми методиками і передають нам всю інформацію. Тобто Україні збагатиться новою інформацією про своїх надрах", - додав урядовець.

Реклама:

За його словами, інформація про родовища лежала десятиліттями, і держава не займалися видобутком сланцевого газу.

"Так, американці в результаті будуть знати, які в нас запаси. Але що це їм дасть? Це приверне інвесторів у нашу країну і створить ажіотаж навколо родовищ. Після того як ми оголосили про проект з США, в міністерство вже звернулися з десяток компаній із запитом на ліцензії з видобутку сланцевого газу", - резюмував Злочевський.

Раніше "Газпром" заявляв, що поклади сланцевого газу , які сподівається знайти і освоїти Україна, не допоможуть їй знизити залежність від Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!