Газ для України може подорожчати до 300 доларів через Лівію?

Вівторок, 1 березня 2011, 17:05

Події в Лівії можуть спровокувати зростання ціни на російський газ для Україні

Про це під час прес-конференції розповіли: експерт з енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко та голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, передають "Экономические известия".

За словами Боровика, в україно-російських газових контрактах ціна на газ для України прив'язана до середньої ціни мазуту за 9 місяців.

"Це не опосередковано, а безпосередньо впливає на ціну на газ для України", - сказав він.

Реклама:

З огляду на небажання російської сторони переглядати формулу розрахунку ціни, експерт не виключає, що ціна на газ для України буде рости - "на сьогоднішній день вона 265 доларів, потім буде 275, а якщо арабські конфлікти не закінчаться найближчим часом, ціна може зрости до 300 доларів за тисячу кубометрів", - сказав він.

У свою чергу, Омельченко зазначив, що в світі вже існувала тенденція до збільшення вартості нафти, "але конфлікти в арабських країнах зробили цей тренд більш динамічним".

Експерт також розповів, що компенсувати недопоставки нафти з боку Лівії не становить особливих труднощів, але свою роль може зіграти спекулятивний фактор.

"Проблем з компенсацією немає, але спекулянти розігрівають цю проблему", - сказав він.

Виходячи з цього, Омельченко озвучив прогноз: "Якщо ціни на нафту зберігатися в діапазоні 100-130 доларів за барель протягом тривалого періоду часу, то вже в третьому кварталі вартість природного газу для України підвищитися до 290 доларів за тисячу кубометрів, а в четвертому кварталі вона може досягти або навіть перевищити цифру в 300 доларів за кубометр".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!