Україна скоротила переробку винограду

Неділя, 16 січня 2011, 12:01

В Україні у 2010 році обсяги переробки підприємствами винограду на виноматеріали становили 417,7 тис. тонн, що на 3,5 тис. тонн, або на 0,8% менше, ніж у 2009 році.

Про це повідомили в Державному комітеті статистики, передає УНІАН.

Зазначається, що виноматеріалів вироблено 30,7 млн. дал - на 0,4 млн. дал., або на 1,4% менше.

У 2010 році збільшили переробку винограду підприємства Миколаївської - на 45,5 тис. тонн, або у 2,2 рази, та Закарпатської - на 3,1 тис. тонн, або на 66% областей.

Удвічі зменшилися обсяги переробки винограду в Херсонській області.

На підприємства Одещини припадало 46% загального обсягу переробленого винограду, Автономної Республіки Крим - 22%, Миколаївської області - майже 20%.

Лише 22% від загального обсягу переробленого винограду становила власна сировина. Найменше використовували власний виноград підприємства Миколаївської - 5,6%, та Закарпатської - 8,3%, областей.

Середня ціна закупівлі винограду для переробки зросла з 2046 гривень за 1 тонну у 2009 році до 2487 гривень у 2010 році - на 22%.

Це відбулося, в першу чергу, за рахунок підвищення цін на виноград у Закарпатській - з 1559 до 3415 гривень за 1 тонну, або у 2,2 рази, в Одеській - з 1725 до 2477 гривень, або на 44%, Херсонській областях - з 1908 до 2654 гривень, або на 39%.

Підвищення ціни спостерігалося в усіх регіонах.

Найпоширенішими сортами винограду для переробки є "Аліготе" та "Ркацителі" - відповідно 11,6 і 10,8% у загальному обсязі переробленого винограду.

У 2010 році, порівняно з попереднім роком, середня масова концентрація цукрів у винограді знизилася зі 184,8 до 180,9 г/дм3.

Загальний випуск виноматеріалів, порівняно з 2009 роком, збільшили підприємства Миколаївської області - на 3,4 млн. дал - у 2,3 рази, та м.Севастополя - на 198,1 тис. дал - на 16%.

У 2010році вироблено виноматеріалів для випуску вин 20,4 млн. дал - на 5% більше за минулорічний рівень, для закладки на витримку - 905,2 тис. дал -на 22%.

У груповому асортименті виноматеріалів сировини для закладки на витримку та випуску столових вин виготовлено на 2,6 млн. дал, або на 21% більше, ніж у 2009 році, інших видів виноматеріалів - на 1,6 млн. дал, або у 2,2 рази більше; шампанських та ігристих виготовлено на 2,1 млн. дал, або на 30% менше, для закладки на витримку та випуску кріплених вин - на 1,4 млн. дал, або на 18%, коньячних - на 1 млн. дал, або на 40% менше.

У загальному виробництві виноматеріалів зросла питома вага для закладки на витримку та випуску столових вин - з 39% у 2009році до 48% у 2010 році, інших видів виноматеріалів - з 4,1 до 9,2%; скоротилася - шампанських та ігристих - з 23 до 16,5%, для закладки на витримку та випуску кріплених вин - з 26 до 21,5%, коньячних - з 8 до 5%.

Для закріплення виноматеріалів було використано 0,8 млн. дал спирту-ректифікату, що на 28% менше, ніж у 2009році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"


powered by lun.ua
Підпишіться на наші повідомлення!