Україна не розрахується за американську курятину?

Понеділок, 6 грудня 2010, 09:41

1 грудня Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів - ICSID, відмовив у задоволенні позовів американським компаніям Globex International і Global Traiding.

Вони звинуватили Україну в порушенні зобов'язань з оплати поставок м'ясної продукції на 6,8 млн. доларів і 28 млн. доларів, пише "Комерсант-Україна".

У червні-листопаді 2008 року компанії поставили в країну 31,7 тис. тонн м'яса курки, але цей товар оплачений не був.

Постачання почалися після зустрічі представників компаній з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко в липні 2008 року.

Реклама:

Ввезення м'яса через Держкомітет з державного матеріального резерву без урахування митного збору прем'єр ініціювала, щоб домогтися зниження цін на нього на внутрішньому ринку.

Відповідальним за ведення переговорів з американськими експортерами був призначений Держкомрезерв, але з ним у компаній не було прямих домовленостей.

Контрагентом, укладачем контрактів купівлі-продажу, була приватна компанія "Алан Трейд".

Globex International і Global Traiding було відмовлено в задоволенні позовів на підставі того, що пред'явлені ними претензії "не мають юридичної сили", говориться на сайті ICSID.

Суд вважає, що контракти є комерційними і не можуть кваліфікуватися як інвестиції, тоді як ICSID займається виключно справами, пов'язаними з захистом інвестицій.

Подібний спір було б логічно вирішувати в українських господарських судах, погоджується керуючий партнер юридичної фірми Amond & Smith Денис Кузнєцов.

"Це було б можливо, якби вдалося знайти компанію "Алан Трейд" та пов'язаних з нею осіб, - говорить джерело в Держкомрезерві .- Це одна з безлічі компаній-пустушок, за допомогою яких під час прем'єрства Юлії Тимошенко чиновники займалися розкраданнями з держрезерву ".

Одержати коментар у Globex International і Global Traiding не вдалося.

Раніше в Держкомрезерві повідомили, що в ході перевірки КРУ недорахувалися матеріальних цінностей і майна на 8 млрд. гривень.

За підозрою в розкраданні держмайна в особливо великих розмірах під варту взято колишнього заступника голови комітету Миколу Сіньковського.

Він знаходиться в слідчому ізоляторі СБУ. Крім того, для стягнення коштів з структур, пов'язаних з особами, які очолювали комітет у 2008 році, нинішній Держкомрезерв подав до судів 46 позовів.

Але з 900 млн. гривень, які має стягнути виконавча служба, повернуто тільки 0,02% - 197 тис. гривень.

Зараз процеси ведуть СБУ і Генпрокуратура, порушено кілька десятків кримінальних справ, повідомили вчора в Держкомрезерві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!