У Раді пропонують заборонити імпорт електроенергії з РФ і ввести мито на імпорт вугілля

Середа, 10 березня 2021, 17:45
 

Голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус та група нардепів зареєстрували у Раді законопроєкт №5208, який, зокрема, передбачає надання НКРЕКП повноважень обмежувати або забороняти імпорт електроенергії з РФ.

Про це Герус повідомив у Telegram.

За його словами, законопроєкт передбачає:

  • уряду ввести спеціальні мита на імпорт із РФ дизелю, скрапленого газу, бензину, вугілля всіх марок (марка Г, антрацит, пісне, коксівне).
  • відзвітувати, яке введено мито; відзвітувати, яка частка імпорту із РФ по кожному товару;
  • право НКРЕКП обмежувати та забороняти імпорт е/е із РФ;
  • якщо енергетичні компанії мають кредити від російських структур на понад 10 млн євро, то мають прозвітувати про це.

Законопроєктом передбачається, що зібрані від спецмита гроші ідуть на оплату "зелених" тарифів.

Реклама:

"Щоб ці тарифи оплачували імпортери із РФ, а не шляхом підвищення тарифів на е/е для українських споживачів", - додав Герус.

"Суспільство часто може спостерігати вибірковість у заборонах або дозволах імпорту товарів із РФ, зокрема енергетичних ресурсів. По якихось позиціях вводяться заборони або спеціальні мита, а по якихось не вводиться, і суспільство потребує відповіді на такі питання щодо вибірковості.

Зокрема весною 2020 року було введено спеціальне мито на поставки вугілля марки Г із Російської Федерації, але не було введено жодного такого мита на коксівне вугілля, антрацитове чи пісне вугілля", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

За словами авторів законопроєкту, нинішня ситуація створює можливості "для проявів псевдо-патріотизму для певних продажних корумпованих політиків".

"Вони критикують імпорт із РФ, якщо цей імпорт є конкурентним для певних олігархічних фінансово-промислових груп. Але не помічають, а іноді і захищають імпорт товарів із РФ, якщо цей імпорт здійснюють окремі фінансово-промислові групи.

Таким чином розквітає каста продажних псевдо-патріотів, які насправді сприяють монополізації певних секторів економіки, що контролюються олігархами, але зовсім не проти імпорту із РФ, якщо його здійснюють їх боси", - пишуть нардепи.

За словами нардепів, законопроєкт передбачає "послідовний підхід зниження залежності від поставки товарів із РФ".

Нагадаємо:

З 1 березня Україна відновила експорт електроенергії з "острова Бурштинської ТЕС" у європейську енергосистему ENTSO-E.

Повідомлялось, що Україна 1 лютого відновила імпорт електроенергії з Росії.

15 лютого енергоблок №2 Хмельницької АЕС, що перебував на ремонті, підключили до мережі - на місяць раніше запланованого терміну.

У п'ятницю, 12 лютого, Україна імпортувала 1060 МВт-год електроенергії із Росії.

Україна змушена імпортувати електроенергію з РФ через приєднання до спільних енергосистем, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: