Думка експерта: Україні не потрібна російська пшениця

Понеділок, 25 жовтня 2010, 14:58

Україна готова обговорити з Росією можливість постачання на російський ринок кукурудзи в обмін на продовольчу пшеницю.

Прогнозується, що питання обміну російської пшениці на українську кукурудзу буде обговорюватися на зустрічі прем'єрів обох держав 27 жовтня.

Керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції ААА Марія Колесник вважає такі заяви далекими від реальності.

"Ви бачили десь у Росії продовольчу пшеницю, якщо у неї посуха, і Росія сама збирається імпортувати пшеницю із Казахстану?", - наголосила вона.

Реклама:

"Я вважаю, що це нісенітниця, і це намагання або якимось чином прикрити, що у нас немає наповнення Аграрного фонду, або просто віддати за безцінь наш товар "старшому брату", якщо у нього просто його немає", - зазначила Колесник.

За її словами, Росія не має достатньої кількості продовольчої пшениці, а Україна - потреби її міняти.

"Якщо брати той обсяг зерна, який вирощений в Україні, - його є достатньо. Але при цьому він не належить уряду. У уряду немає грошей, щоб його купити", - пояснила Колесник.

Як повідомлялося, у зв`язку із посухою у Росії з 15 серпня набуло чинності рішення уряду про введення заборони на експорт зерна і вироблених з нього товарів до кінця 2010 року.

Також прогнозувалося, що у 2010-2011 сільськогосподарському році Росія імпортує 5 млн. тонн зерна і більше.

У цей обсяг включені постачання пшениці і ячменю продовольчого з Казахстану, кукурудза з України, продовольчий ячмінь і жито з Білорусі, ячмінний солод з країн Скандинавії і Франції, гречана крупа з Китаю і рис з В'єтнаму, Китаю і Таїланду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!