Україна не відмовляється від співпраці з Польщею в рамках проекту Одеса-Броди

Вівторок, 12 жовтня 2010, 18:03

Співробітництво України із Білоруссю щодо прокачування нафти за допомогою нафтопроводу Одеса - Броди не означає відмову від планів щодо співпраці з Польщею в цьому напрямку.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров у вівторок в Чернігові, коментуючи рішення уряду щодо прокачування нафти для Білорусі через Одеса-Броди, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Буде здійснюватися пілотний проект, рамки дії якого обмежені. Ніхто ні в якому разі не відмовляється від співпраці з Польщею - навпаки ... Але ми чекаємо реальних рішень, реальної роботи спільно з Польщею", - сказав він.

Азаров також підкреслив, що поки проект співпраці з Польщею перебуває у стадії розробки, Україна має право приймати самостійні рішення щодо використання нафтопроводу, якщо вони економічно обгрунтовані.

Реклама:

Як відомо, у середині жовтня 2007 року Азербайджан, Грузія, Україна, Польща і Литва підписали угоду про заснування спільного підприємства для проектування і прокладання нафтопроводу Баку-Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ.

Проект продовження нафтопроводу Одеса - Броди в напрямку Плоцька і Гданська (Польща) планується реалізувати в 2011 році.

За оцінкою компанії "Нова Сарматія", яка відповідальна за інвестиції в продовження нафтопроводу і створена 5 концернами з Польщі, Грузії, Україні, Азербайджану і Литви, нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ може транспортувати із Каспію до 40 млн. тонн нафти на рік.

Міністр палива і енергетики Юрій Бойко прогнозує, що наприкінці листопада Україну здійснить пробне прокачування 80 тис. тонн венесуельської нафти на Мозирський нафтопереробний завод (Білорусь) з використанням в аверсному режимі нафтопроводів Одеса-Броди і "Дружба".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: