Країни Євросоюзу у вересні позичать 80 мільярдів євро

Вівторок, 7 вересня 2010, 11:40
Уряди єврозони спробують взяти в борг у вересні в два рази більше, ніж у серпні, - близько 80 млрд. євро, у жовтні - листопаді - по 72-75 млрд. євро.

Найбільше доведеться позичати Німеччини: 18 млрд. євро у вересні, 17 млрд. євро - у жовтні, 20 млрд. - у листопаді, 14 млрд. - у грудні, пише видання "Ведомости".

Майже стільки ж потрібно Франції - по 17 млрд. євро. Іспанії - по 7 млрд. євро, Португалії - по 1,5 млрд. євро, Ірландії - 1-1,5 млрд. євро.

Чи вдасться вдало виступити на борговому ринку країнам периферійної Європи - Іспанії, Португалії та Ірландії, - не ясно: поки інвестори продовжують сумніватися в здоров'ї їхніх банків і економік, зазначають у ING.

Навіть сильним економікам єврозони - Німеччини і Франції - доведеться боротися за гроші інвесторів.

Реклама:

Багато інвесторів тримали портфелі під час літніх канікул і зараз будуть переглядати позиції, причому не на користь периферійних суверенних позичальників.

Інвестори не забувають про загрозу дефолту, що збиває попит на борги єврозони, попереджають у PIMCO.

Ризик дефолту Греції залишається високим, відзначає керуючий директор компанії Ендрю Босомуорт: її держборг збільшиться до 150% ВВП в 2010 році. Країні потрібно позичити 82 млрд. євро в найближчі два роки.

Ситуація з боргами периферійної Європи буде поліпшуватися завдяки агресивному скороченню витрат, заспокоюють аналітики Deutsche Bank: дефіцит бюджету Іспанії знизиться на 2 п. п. до 3,6% ВВП до 2011 року, Португалії - на 6,5 п. п. до 4 %, Греції - на 4 п. п. до 7% ВВП.

Стан державних фінансів ЄС погіршили вимушені витрати на вирішення боргових проблем фінансових компаній - витрачено 16,5% ВВП, відзначають в Єврокомісії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!