Самостійність місцевих бюджетів тепер залежить від депутатів

Середа, 9 червня 2010, 12:04

Уряд передав для розгляду у Верховну раду нову редакцію Бюджетного кодексу.

Про це на засіданні Кабінету міністрів заявив прем`єр-міністр Микола Азаров, повідомляє агентство "УНІАН".

Він відзначив, що документ містить багато нововведень, серед яких, - збільшення самостійності місцевих бюджетів.

"Вперше не на словах, а на ділі, міста і села України одержуватимуть додаткові ресурси, які наступного року становитимуть більш як 12 млрд. гривень. Вдумайтеся, скільки регіональних проектів можна здійснити за такі гроші", - сказав Азаров.

Реклама:

Крім того, відзначив він, на місцевий рівень передається 8 загальнодержавних податків і зборів, територіальні громади одержать п`яту частину (20%) податку від прибутку підприємств.

"Ці гроші будуть пропорційно розподілені між обласними, районними, сільськими і селищними бюджетами. 40% закріплюється за обласними бюджетами, 60% - можуть використовуватись у районах, і третина з тієї суми може бути спрямована до сільських, селищних і міських рад", - сказав Азаров.

Він наголосив, що, таким чином, місцеві бюджети одержать додатковий ресурс винятково на витрати розвитку, яких завжди бракувало.

Крім того, уряд нововведеннями в Бюджетному кодексі стимулюватиме місцеву владу нарощувати економічний потенціал районів, підтримувати підприємництво й реалізацію масштабних проектів, сказав Азаров.

Як повідомлялося, 8 червня Азаров заявив, що Кабінет міністрів вже схвалив Бюджетний кодекс і на засіданні 9 червня планує ухвалити Податковий кодекс.

Прем`єр-міністр висловив сподівання, що ці документи будуть прийняті Верховною радою цієї сесії, що дасть змогу уряду вже на початку вересня представити Верховній раді проект бюджету на 2011 рік, підготовлений на базі нових Бюджетного і Податкового кодексів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!